Vrouwen achter het aanrecht

Auteur: Gastauteurs | 12-02-2007

Vrouwen achter het aanrecht

Gastauteur Henk Willem Smits: Hardwerkende alleenstaanden als ik zijn de sigaar. Het nieuwe kabinet soupeert belastinggeld op aan andermans kinderen en, meest opvalllend, het belonen van niksende jonge moeders die zichzelf thuis opsluiten.

Nieuwe mama's krijgen maar liefst vijf jaar verlof van dit kabinet. Vijf jaar lang geen sollicitatieplicht. Ik neem het iemand niet kwalijk als zij gebruik maakt van de mogelijkheid vijf jaar met gratis geld lekker thuis te blijven zitten. Dat wordt dus peperduur, al die uitkeringen, al die weggegooide studies en het ontbreken van mensen op de arbeidsmarkt. Velen zullen ook langer afhankelijk blijven van de staat, in bepaalde sectoren maak je na vijf jaar je kennis of kunde niet onderhouden weinig kans meer. Voor lager opgeleiden is de cao dan al te duur en kiest het schoonmaakbedrijf liever een jonger iemand.

In deze bepaling komt de aap van de ChristenUnie echt uit de mouw. Het dirigeert vrouwen met een financiële schop onder de kont weer de keuken in. Want waarom wel deze luxe voor nieuwe moeders en niet voor nieuwe vaders? Dat beide ouders werken en de koters bij de crèche afleveren is niet onnatuurlijk, integendeel. 100 duizend jaar geleden (alhoewel ze dat bij de ChristenUnie echt niet willen aannemen, ook zoiets) hielpen jonge vrouwen gewoon mee met jagen en verzamelen, net zoals in Nederland in de tijd dat de bijbel werd geschreven en nog steeds in grote delen van Afrika en Azië moeders op het land helpen. Opa's, tantes of oudere tieners in stammen, kampongs of extended families letten op de kleintjes. Dat vrouwen thuis op hun kinderen moeten passen omdat ze anders voor galg en rad zouden opgroeien is een recent idee, uit decadentie ontstaan bij de negentiende eeuwse upperclass. Nog nooit heeft iemand echt kunnen aantonen dat het beter is voor kinderen de godganse dag te worden bemoederd. Hangt ook van de moeder af lijkt me. Arbeidsparticipatie en economische emancipatie van vrouwen stelt hier al achterlijk weinig voor, in lijstjes bungelt Nederland onderaan mee op het niveau van Pakistan. En dat land heeft eigenlijk nog een streepje voor omdat het al eens een vrouwelijke premier heeft gehad. Dat het kabinet ons land nu nog verder terugwerpt is dramatisch en gênant. Deze regering doet de verlichting uit in Nederland. Over de schandalige inmenging in mensen hun huiskamer rond abortus bijvoorbeeld is door Jeroen en Mark ook al wat geschreven. Uit een enquête bleek dat een meerderheid van Nederland dit kabinet wel ziet zitten. We gaan donkere tijden tegemoet

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie