Lekker mengen

Auteur: Esther van Rijswijk | 29-11-2007

Lekker mengen

Met vrouwen aan de top komt het wel goed. Juist omdat iedereen het er de hele tijd over heeft, omdat de witte fitte man op raakt, en omdat langzaamaan het besef doordringt dat vrouwen niet zielig zijn.

Dat laatste staat alleen nog in slechte vrouwenbladen. Die klagen over mannen die te weinig zorgen - Nederlandse mannen spenderen meer tijd aan de combinatie van werken en zorgen dan andere Europese mannen - en over hoe zwaar het is om werken en zorgen te combineren. ‘Daar brandt je van op', wil een slechte vriendin je nog wel eens op het hart drukken als je even moeilijk kijkt na een dag hard werken.

Allemaal onzin, zo weten we inmiddels. Eerder een typisch voorbeeld van de krabbenmand - als krabben samen in een mand zitten halen ze krabben die proberen te ontsnappen terug - dan van de feiten. Want werkende vrouwen met kinderen lopen een kleinere kans op een burn-out dan alleenstaande vrouwen. En ze zijn doorgaans nog een stuk gelukkiger ook, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau.


Ook prettig: vrouwen serieus nemen en ze aannemen in het management hoeft niet langer verkocht te worden als ‘een kwestie van fatsoen'. Inmiddels is er bewijs voor het veel plattere, maar beter bruikbare argument dat bedrijven met vrouwen in topposities nou eenmaal beter presteren. Het Amerikaanse Catalalyst toonde dit in 2004 aan voor Amerikaanse bedrijven, inmiddels heeft soortgelijk onderzoek laten zien dat ook in Europa de businesscase voor diversiteit goed te maken is.


Voor een individueel bedrijf is het dus zinvol om voor genoeg vrouwen te zorgen. En dat geldt ook op macro niveau: het is zonde van het geld om vrouwen wel - inmiddels gemiddeld hoger - op te leiden, en vervolgens die investering verloren te laten gaan. En dankzij vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt, daalt nou eenmaal het aantal fitte witte mannen. Dat schept kansen voor vrouwen.


Afgelopen maand wisten kranten te melden dat in sommige sectoren vrouwen inmiddels in de meerderheid zijn. Ook in bestuursfuncties heeft het aandeel vrouwen in bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs kritieke massa gekregen. Maar dat heeft een minder positief bijeffect: het beïnvloedt het imago van de professie. Zo zijn de zorg en het onderwijs, met dank aan de overdaad aan vrouwen, allang niet meer stoer en sexy. En ook de advocatuur en de rechterlijke macht dreigt nu dat lot.


Slecht nieuws? Wel nee. Maar het is wel een reden om ook in de omgekeerde wereld waarin vrouwen in de meerderheid zijn, oog te houden voor diversiteit. Netzo min als een bedrijf of sector gebaat is bij dominantie van mannen, is het dat bij een onevenwichtig hoog aantal vrouwen. Lekker mengen dus, dan komt het verder goed.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie