Liberalen verenigt u! Stem Groen Rechts

Auteur: Mark Koster | 06-09-2006

Liberalen verenigt u! Stem Groen Rechts
Het wordt tijd voor Groen-Rechts. Het kabinet Bos-Rutte-Halsema is dichter bij dan u vermoedt. Let u vooral niet op de wederzijdse verwijten, dat is voor de bühne. Wie de partijprogramma's bestudeert, ziet dat er zelden zoveel geloof is geweest in Adam Smith en de vrijheid van het individu.

De kruisbestuiving begint al een fijne aroma te verspreiden. Groen Links grijpt bijvoorbeeld harder in bii de WW in dan de VVD. Waar de liberalen de werkloosheidsuitkering tot 19 maanden willen beperken, draait Groen Links de staatskraan voor de werkloze al na een jaar al dicht. De twee partijen prediken hetzelfde credo: gij zult werken voor uw geld. Wie om tragische redenen (ontslag, ziekte en pech) plotseling toch werkloos wordt krijgt een goede vergoeding (meer dan nu), maar die is - eerlijk is eerlijk - wel tijdelijk. Groen Links achtervolgt werklozen tot aan de voordeur met een verplicht participatiecontract tegen een minimumloon. Margaret Thatcher zou blij zijn geweest met zulke barse volgelingen. In dat opzicht stralen de VVD-ers een bijna naïef optimisme uit. Wie niet werkt, moet fijn voor zichzelf beginnen. De liberalen stimuleren het ondernemerschap door de belasting voor startende bedrijven af te schaffen. Maar er zijn meer opvallende overeenkomsten tussen de politiek tegenpolen. VVD en Groen Links (en ook D66) willen de kinderopvang gratis maken. Kijk dat zijn nou eens onorthodoxe maatregelen om de vergrijzing te lijf te gaan en de participatie van vrouwen te verhogen. De PvdA hobbelt er ondertussen schalks tussendoor met lieve cadeautjes voor de kleine ondernemers, normaal gesproken de achterban van de VVD.

Femke Halsema staat klaar, horen we al maanden. Natasja van den Berg, haar politieke protégé, hamerde er tijdens het afscheid van UvA-collegevoorzitter Sybold Noorda tegenover deze website nogmaals op dat de Groen-rechtse variant een aantrekkelijke politiek coalitie zou kunnen zijn. Van den Berg reageerde zelfs enigszins lacherig op het futuristische VVD-plan om Schiphol te verbannen naar een zandbank voor de Noordzee. 'Dat hadden wíj eens moeten voorstellen.' Inderdaad, als de milieu-socialisten dit Schiphol fata morgana hadden gepresenteerd dan waren ze subiet weggehoond als een snoezige kabouterpartij met een gat in de hand. Die kritiek op de spilzucht bij Groen Links is bij dit partijprogramma onterecht, ook omdat er op sociaal-economisch gebied fijne liberale stapjes zijn gezet. U heeft nog even tijd, maar denk er rustig over na. Het vrijzinnige hockeymeisje Femke dat regeert met haar twee sociaal-liberale neefjes Wouter en Mark. Spannend idee toch? Of wilt u Balkenende straks weer op het bordes

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie