VVD zet zichzelf tactisch buitenspel

Auteur: Hans Crooijmans | 28-08-2006

VVD zet zichzelf tactisch buitenspel
PvdA en CDA zullen na de verkiezingen van 22 november proberen een kabinet te vormen. Maar komen Bos en Balkenende er opnieuw niet uit, dan krijgt de VVD de ruimte om in het verkiezingsprogramma gelanceerde nieuwe sociaal-economische hervormingen door te voeren.

Een verkiezingsprogramma is er vooral om veel kiezers te lokken. De vraag is of de VVD dit met het op 28 augustus gepresenteerde document gaat lukken. Want met pleidooien voor verkorting van de duur van WW-uitkeringen, afschaffing van de bijstand voor jongeren beneden de 27 jaar, flinke bezuinigingen op gezondheidszorg en een inkrimping van het openbaar bestuur met een kwart, zal de partij zich bij grote groepen Nederlanders niet erg populair maken.

Anders ligt dat waarschijnlijk met de voorstellen voor de 3-procents belastingverlaging voor iedereen, het afschaffen van de ozb voor huiseigenaren en de gratis kinderopvang voor iedereen die werkt. Helaas voor de VVD is de politieke haalbaarheid van deze drie punten in eerste instantie gering. Het verkiezingsprogramma van het CDA - de meest voor de handliggende coalitiepartner - ademt immers een sfeer uit van: geen experimenten, zoetjes aan dan breekt het lijntje niet. De christen-democraten willen in elk geval geen ingrepen die grote groepen kiezers in de portemonnee zullen treffen. De CDA-voorstellen sluiten zo bij voorbaat beter aan bij het verkiezingsprogramma dat de PvdA komende zondag zal bekendmaken (Voor wie de sfeer in de PvdA-achterban alvast wil proeven: kijk op deze site en lees 'De Ideeenfabriek'.) Met haar - relatief - harde sociaal-economische keuzes zet de VVD zich dus sowieso buitenspel voor de eerste ronde van kabinetsformatie. Maar kennelijk gokt de partij op een herhaling van het tafereel van voorjaar 2003, toen CDA en PvdA er ook niet met elkaar uitkwamen. Alleen al gelet op de tegenstellingen tussen Jan Peter Balkenende en Wouter Bos, valt het niet uit te sluiten dat de VVD alsnog van een volgende kabinet gaat deel uitmaken. En als de VVD iets van haar verkiezingsprogramma overeind wil houden, dan wordt dat zeker geen kabinet met de PvdA

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie