Wie betaalt de rekening voor webvideo’s?

Auteur: Gastauteurs | 18-07-2007

Wie betaalt de rekening voor webvideo’s?
Gastauteur Anton van Elburg: Dit zou het jaar van de online video worden en daar is tot nu toe geen woord van overdreven. Alleen al in de VS worden per maand 7 miljard online filmpjes bekeken, met YouTube als marktleider.

Nieuwe partijen zoals Joost gaan in samenwerking met de film en tv-wereld video op een andere manier online distribueren. Daarnaast is er in kleine kring de laatste maanden veel ophef over toepassingen zoals Ustream, Kyte.tv en Operator11 waarmee consumenten zelf allerlei vormen van web tv kunnen maken. Er gebeurt dus van alles aan de technologische kant en ook de kijkcijfers knallen omhoog. Maar aan de advertentiekant wordt er nog vrijwel niets omgezet.

EMarketer berekende dat vorig jaar 4,2% van alle Amerikaanse online bestedingen aan video werd uitgegeven. En vergeleken met wat er in tv-reclame omgaat, is online video-adverteren minder dan peanuts. Ter illustratie: YouTube verdiende tot op heden geld met Google Adsense advertenties naast de video’s; vorig jaar naar verluidt een schamele 15 miljoen dollar.

Probleem is het gebrek aan inzicht over de manier waarop het meest effectief geadverteerd kan worden in, om of bij video’s. De irritatiefactor van verplichte reclame vooraf is bijvoorbeeld hoog. YouTube en anderen experimenteren daarom met overlays en advertentiebalken onderin een video. Een click opent dan een laag bovenop de video waarin de commercial afspeelt.

Een ander probleem is het koppelen van video’s aan relevante advertenties, op de wijze zoals Google Adwords worden getoond bij relevante zoekresultaten. Bewegend beeld is echter moeilijker te ontleden dan tekst. Verschillende partijen nemen daarom het geluid in een video als uitgangspunt en proberen dat via speech-to-text te analyseren, maar een marktbrede doorbraak is daarin nog niet gesignaleerd.

Aangezien het gros van de online video’s door consumenten ge-upload wordt, is deze analyse wel van groot belang. Adverteerders willen immers wel zekerheid over de content waaraan hun merk wordt gekoppeld. Om maar wat te noemen: een zakenbank heeft er weinig aan om haar commercial te tonen bij een filmpje waarin iemand van een tuinbank af valt.

Niet zo verwonderlijk daarom dat YouTube’s hoofd advertising Suzy Reider onlangs verklaarde dat het zeker 3 tot 4 jaar gaat duren voordat de miljoenen cq. miljarden gaan binnenstromen bij YouTube. Volgens haar weet niemand nog welk advertisingmodel het beste werkt, en is er ook veel flexibiliteit nodig van adverteerders. En die flexibiliteit is alleen al nodig om het grillige online kijkgedrag van de consument te doorgronden.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie