Weer een recessie ontdekt

Auteur: Willem Middelkoop | 15-02-2006

Weer een recessie ontdekt
Meer winst, hogere koersen, en meer banen. Als je het nieuws volgt zou je bijna denken dat we een razendsterk herstel van de economie in Europa meemaken. Het CPB voorspelt zelfs een groei van bijna 3% in 2006. Hoog tijd voor een scopistisch onderzoek.

Al jaren maak ik er een sport van CBS cijfers zeer kritisch te volgen. Het begon door een weddenschap met een RTL collega eind 2000. Net een week aan het werk gooide ik de knuppel in het hoenderhok met de voorspelling dat we binnen een jaar in recessie zouden komen. Ik verloor doordat het CBS de kwartaalgroei net boven nul presenteerde. Een jaar later bleek het cijfer stilletjes naar beneden te zijn bijgesteld en kon ik de fles champagne weer terug eisen.

Navraag bij het CBS leerde dat het personeel het woord recessie niet meer mocht gebruiken. Het lag 'te gevoelig'. Het extreem kritisch lezen van CBS-persberichten is sindsdien een mooie hobby geworden. En het levert altijd iets op. Zo bleken de winkelverkopen in het laatste kwartaal van 2005 opeens enorm te stijgen. 'Hoogste omzetgroei detailhandel sinds drie jaar' ronkte het persbericht. Eer vriend tipte me dat spaarloon ter waarde van 4 miljard aan het begin van het kwartaal was vrijgekomen. Hoofdeconoom Michiel Vergeer gaf onmiddelijk toe dat dit aan de basis van de stijging lag. Op de vraag waarom dat dan niet in het persbericht stond bleef het stil. Volgens alle geluiden uit Den Haag waren 2004 en 2005 hersteljaren. En dit jaar wordt het met een groei van bijna 3 procent nog mooier. Dinsdag kregen we de echte groeicijfers over onze 2005 te zien. En wat bleek in de tabel op pagina 4 van het persbericht, ook eind 2004 begin 2005 zaten we gewoon weer in een nieuwe recessie. Twee kwartalen op rij kromp de economie. En de sterke groei in het vierde kwartaal dan, die wordt dus verklaart door de extra spaarloon impuls. Voeg daarbij de extreme stimulering door de nog steeds absurd lage rente en bizar hoge geldgroei, dan weet je dat de groei die we zien erg kunstmatig tot stand is gekomen. In de rest van Europa is de situatie niet veel beter. De Duitse en Franse economie blijken in het vierde kwartaal vrijwel niet te zijn gegroeid. Daar zijn ze jaloers op de 'Spaarloon' stunt van Zalm

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie