Welkom Indiase kenniswerkers

Auteur: Mark Koster | 01-11-2006

Welkom Indiase kenniswerkers
De Indiërs komen nu echt dichtbij. De vijfhonderd ontslagen bij de ABN AMRO zijn niet uniek, wel dat ze vallen onder hoger opgeleide IT-ers.

Op verschillende IT-weblogs is de sanering behoorlijk hard ingeslagen. Went u er alvast maar aan dat een goede baan op HTS-niveau niet langer een garantie is voor werkgelegenheid. De Erasmus Universiteit onthulde gisteren dat Nederland koploper is op het gebied van uitbesteding. Meer dan een kwart van de Nederlandse bedrijven heeft zijn activiteiten naar goedkopere oorden verplaatst.

Ook een grote IT-werkgever als ABN Amro stelt zich nu dus razendsnel in op de globaliserende economie. Eerder onthoofdde ING al een groot deel van het IT-afdeling in Nederland en België. Die operatie leek toen een operatie om het inefficiënte IT-eilandenrijk van de ING te ontmantelen. Ineens bleek die schoonmaak een heel ander doel te hebben gekregen. Uit ING-kring verneem ik dat er ondertussen driftig IT-centra worden geopend in India. De Indiase kenniseconomie dendert vrolijk voort met als grootste succesverhaal Tata Consultancy. Deze uitbesteder uit Bangalore is inmiddels een van de grootste outsourcingbedrijven ter wereld met zeventigduizend werknemers. In 1996 boekte het bedrijf een omzet van 150 miljoen dollar omzet, nu is dat al vertwintigvoudigd tot bijna 3 miljard. Dit houdt nooit meer op. Is dat een ramp? Welnee. Het is zegen. Thomas Friedman, de bijmoedige New York Times journalist, schets in zijn boek The World is Flat hoe Tata een nieuw equilibrium creëert, waarbij de nieuwe ontwikkelingslanden en de burgers in het rijke westen op den duur beiden profiteren van outsouring. In het hilarische hoofdstuk 'India versus Indiana' beschrijft de optimistische Amerikaan hoe Tata een contract verovert om de IT-afdeling van het arbeidsbureau van de Amerikaanse staat Indiana te verbeteren en bij te scholen. Moraal van het verhaal, aldus Friedman, op pag 206: 'So now I have just one simple question: who is exploiter and who is the exploited in the India-Indiana story? The American arm of an Indian consulting firm proposes to save taxpayers of Indiana $8,1 million by revamping their computers - using both its Indian employees and local hires from Indiana.' Goede vraag, inderdaad. U wilt toch ook zo weinig mogelijk betalen als u een lening afsluit bij de ABN? U vindt het toch ook prettig dat u veilig en goedkoop kunt bankieren via internet? Of wilt u liever Nederlandse IT-ers die alle transacties 40% duurder maakt? Wees eens eerlijk. Bovendien, stimuleert u de economie in India ook nog eens. Op elke arbeidsplaats die in Nederland verloren gaat (overigens slechts in 39% het geval bij outsoursing) ontstaan er bijna 11 nieuwe op buitenlandse locaties. Dat is bijna beter dan een kind adopteren bij Foster Parents

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie