De Russen komen

De Russen komen

Auteur: Ivo Weyel | 04-12-2008

Ze zijn de nieuwe lievelingen van de reiswereld. De hoop in bange dagen. Ze worden liefkozend Bric's genoemd (Brazilianen, Russen, Indiërs, Chinezen). Doordat hun economieën de pan uit rijzen, gaan ze massaal op reis.
Vorig jaar kwamen dertig miljoen Chinezen vakantie vieren in het westen en volgens verwachting zullen dat er in 2010 ruim drie keer zoveel zijn. Chinezen zijn overal welkome gasten. Ze reizen in groepjes, ze boeken all-in vakanties, ze blijven bij elkaar en gedragen zich netjes en beschaafd. Hun tripjes gaan richting de klassieke hotspots in de grote Europese steden. Brazilianen gaan vooral richting Noord-Amerika, de Caribische eilanden en Uruguay. Indiërs zijn honkvaster en frequenteren de mooiste gebieden in eigen land, maar lijken sinds vorig jaar ook erg dol op New York, de Hamptons en Zuid-Frankrijk. En dan zijn er de Russen.

Rude, crude and often nude
"De Russen", zucht Taki Theodoracopulos, uitbater van diverse etablissementen in zijn woonplaats Gstaad. "They are rude, crude and often nude", schrijft hij in een van zijn reisdagboeken. Laurenz Schmid, voorzitter van Gstaad's overkoepelende hotelassociatie, verwoordt het genuanceerder: "Ze hebben hun ongeciviliseerde nimbus achter zich gelaten." De Russen: love them or you hate them. Feit is dat veel plekken in Europa niet meer zonder hen kunnen. In januari van dit jaar was 40 procent van de gasten in het Gstaad Palace hotel Russisch. In St. Tropez waren ze afgelopen zomer zelfs goed voor 60 procent van de badgasten. In St. Moritz steeg hun aantal binnen twee jaar met 30 procent. En in Courchevel logeerden rond kerstmis dertigduizend Russen. Toen Vladimir Poetin nog president was, dacht hij slim te zijn door in Rusland zelf een uitzinnig luxueus wintersportgebied te bouwen, in de hoop al het in het buitenland gespendeerde geld voor eigen land te behouden. Maar al wie er kwamen, geen Russen.

Magnumflessen
Ze willen per se naar Europa. Naar de allerduurste jetset-plekken. Daar drinken ze louter - we overdrijven niet - roze champagne uit magnumflessen (bij Nikki Beach, een populaire strandtent bij St. Tropez, hebben ze niet eens meer ‘gewone' flessen champagne. Sterker: een vriend van me zag hoe een groepje Russische kinderen een ‘eigen' magnum van pappie kreeg om hun waterpistolen mee te vullen), logeren in de duurste suites en beginnen de dag met speciaal op de kaart staande Russian of Tsar breakfasts (meestal iets in de trant van een witte truffelomelet, fles Cristal, blini's met beluga kaviaar, glaasje jus met daarin versnipperd bladgoud à raison van een paar honderd euro per persoon). Veel wordt cash en zelfs van tevoren afgerekend: in Coco, een nachtclub in Verbier, boekte een Russisch gezelschap zeven avonden na elkaar een tafel inclusief 20 flessen Cristal per night. De hiervoor benodigde 100.000 euro betaalden ze vooraf.

Bij Nikki Beach in St. Tropez schenken ze geen ‘gewone' champagne meer

Croissants in champagne
Zat ik onlangs te ontbijten in het chique Meurice hotel in Parijs. Het Russische gezin naast me doopte hun croissantjes in hun glaasjes champagne. Die champagne dronken ze niet op. De fles lieten ze - op die twee glaasjes na - vol achter. De volgende ochtend bestelden ze een nieuwe fles. Een woordvoerder van de Dorchester Collection (een exclusieve hotelgroep waarvan onder andere het Meurice in Parijs, het Beverly Hills hotel en het Dorchester in Londen deel uitmaken), verontschuldigt zich bijna, maar moet toegeven dat Russen ook voor hen de belangrijkste doelgroep zijn. Geen vijfsterren hotel, exclusieve nachtclub of drie Michelin sterrenrestaurant kan meer zonder. Het cliché dat Russen luidruchtig zijn, wordt overal beaamd. Vaste oud geld-gasten klagen daar steen en been over. Vandaar dat een paar chique hotels (zoals het Grand Hotel des Bains in St. Moritz en enkele Palaces in Kitzbühel) enkele weken per jaar het aantal Russische gasten limiteren. Waar tegenover staat dat steeds meer hotels (o.a. het Palace in Gstaad, het Parijse Meurice en The Plaza in New York) juist Russisch sprekend personeel aannemen.

Schaduw
In Nederland maakt niemand zich druk om de Russische toeristeninvasie. Ze vinden ons land totaal oninteressant. Jos Vranken, directeur van het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen): "Het aantal Bric's neemt hier wel mondjesmaat toe, maar staat nog in de schaduw van onze vaste West-Europese en Noord-Amerikaanse bezoekers."

Lees ook:
> Ondanks ecotax groei aantal verre reizen
> Het nieuwe St. Tropez
> À la Dood in Venetië
> De comeback van first class
> Teveel luxe?

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/import02v.jpg

Importcommissarissen

Zes van de tien toezichthouders bij AEX-bedrijven zijn afkomstig uit het buitenland. De helft van de niet-Nederlandse commissarissen heeft een Angelsaksische achtergrond. Opkomende markten zijn nauwelijks vertegenwoordigd.

lees artikel
scopist_posts/originals/Duurzaamheidsimpasse02v.jpg

De ceo kan de duurzaamheidsimpasse doorbreken

In 2023 moeten alle kantoorgebouwen minstens energielabel C hebben. Nu voldoet minder dan de helft van de gebouwen aan die norm. Martin Mooij en Arjan Bunnik werken binnen Dutch Green Building Council (DGBC) samen aan een toekomstbestendige gebouwde omgeving. Zij betogen dat om de klimaatdoelen te halen een duidelijke langetermijnvisie nodig is. Ook geven ze advies hoe.

lees artikel
scopist_posts/originals/Internationale-boards02v.JPG

Struikelblokken voor internationale boards

Het overbruggen van de onderhuidse verschillen in mores, cultuur en gedrag is bepalend voor het succesvol functioneren van internationale boards. De sleutel: een gedegen introductie, een verbindende voorzitter en de wederzijdse bereidheid om te bouwen aan onderling vertrouwen.

lees artikel
facebook