Capsulekamer

Capsulekamer

Auteur: Ivo Weyel | 28-11-2008

Het is even wennen, de nieuwe generatie hotels. Je checkt in en uit via een computer in de lobby. De kamers zijn net zo breed als het ruime - dat dan weer wel- tweepersoonsbed dat aan het einde van de ruimte tegen het raam staat.

Draagbare boardcomputer
De douche en wc staan frank en vrij in de kamer. En alles (televisie, radio, verlichting, verwarming, airconditioning, luxaflex, Wifi, wekker) is uitsluitend te bedienen via een draagbare boardcomputer. Om naar de WC of douche te gaan, sluit je een soort ronde buiswand om je heen en sta/zit je in een koker, zoals de acteurs in de televisieserie Star Trek (Beam me up, Scotty) naar elders werden gestraald. De gebruiksaanwijzing voor de douche (hij werkt niet als de koker niet is gesloten) luidt:
1. Close door.
2. Turn on shower.
3. That feels good.

citizenM, slaaphotel Schiphol
Het zijn kamers om in te slapen, niets meer en niet minder. Niet om je huwelijksnacht in te vieren. Ze zijn ook goedkoop. Want daar gaat het om: alles is er wat er moet zijn, zonder franje, zonder poespas. Ik sliep in citizenM op Schiphol, een van de fraaiste voor beelden van dit soort slaaphotels. Het design is dik in orde - in de lobby dan, want in de kamers is geen plaats voor meubels-, met een mix van eigentijds en kleurrijk retro meubilair. In die lobby zijn allerhande uitstekende snacks (sushi, broodjes, salades, cake) en dito cappuccino en champagne te koop.

Van buiten ziet het er niet uit: een opeenstapeling van prefab containers (een woordvoerder van het hotel spreekt liever van ‘modules'), wat een sombere, grijze en weinig aantrekkelijke gevel maakt. Maar het is slechts twee minuten overdekt wandelen naar de vertrekhal. En we hebben het hier niet over luxe, maar over gemak. Bijvoorbeeld voor wie de volgende ochtend een vroege vlucht heeft. Een verblijf behoeft wel enige behendigheid qua elektronica. Mijn boardcomputer had nogal een mind of his own en deed midden in de nacht op eigen houtje ineens alles aan en open: licht, televisie, luxaflex.

"Het zijn kamers om in te slapen, niet meer en niet minder"

Nieuwe generatie hotels
Het plan is om binnen vijf jaar twintig nieuwe citizenM hotels te openen in verschillende wereldsteden, zowel in de stadcentra als op de vliegvelden. Maar zelfs dan is citizenM niet alleen. Er komen steeds meer hotelketens die zich op deze nieuwe generatie hotels richten. Qbic bijvoorbeeld zit al met een vestiging in het Amsterdamse WTC en in Maastricht. Het Hästens hemelbed zweeft daar optisch in de kamer door - naar stemming in kleur te veranderen - verlichting onder het bed. De natte cel staat, gescheiden door een halfopen wandje, aan het voeteneinde.

Het Engelse Yotel, sinds enige tijd vertegenwoordigd op Heathrow en Gatwick, opent dit najaar ook op Schiphol. Yotels kamers zijn nog compacter (de grootste meet krap veertien vierkante meter) dan die van citizenM en Qbic. De hotelgang op Heathrow oogt als die van een trein, met links en rechts coupés met een raam en een deur en een kamer die nauwelijks groter is dan het bed. Er is een mini male was- en plasruimte, achter een glazen wand. Het enige klapstoeltje hangt opgevouwen aan een haak aan de muur, want voor uitklappen is eigenlijk geen plaats.

Capsulehotels
De inspiratie voor dit soort hotels is opgedaan bij de Japanse ‘capsulehotels', die per uur te boeken zijn en waar je in een soort cocon moet kruipen. Dat is hier niet haalbaar. Wij westerlingen hebben die traditie niet en willen toch op z'n minst rechtop kunnen staan in de kamer. De ontwikkeling wordt met argusogen gadegeslagen door grote hotelconglomeraten als Inter Continental, Hyatt en Starwood, die al experimenteren met goedkope ketens met kleine kamers met zo wei nig mogelijk personeel en voorzieningen. Ze hebben aparte namen, om niet direct geassocieerd te worden met hun dure moederbedrijven: Indigo is van InterContinental, Aloft van Starwood, Place van Hyatt. Het grootste voordeel van deze trend is misschien wel dat reizigers eens wat minder bagage mee gaan nemen. citizenM spoort dat al aan met een slogan op de kamer: Travel light but carry a big smile. Reizigers zullen trouwens wel moeten. Voor al teveel grote koffers is gewoon geen plaats op de kamer.

Lees ook:
> Techniek in hotels
> Teveel luxe?
> Zakenmensen kiezen vaker voor hotelovernachting

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/cosec-event07v.jpg

Verslag Top-100 Company Secretary Debat&Diner 2019

Over hun sterk evoluerende vak wisselden 18 company secretaries begin juli van gedachten tijdens de tweede editie van het Management Scope Top-100 Company Secretary Debat & Diner, een initiatief van Diligent, ontwikkelaar van boardcommunicatiesoftware, en Management Scope. ‘Company secretaries opereren tegenwoordig ook op strategisch niveau.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Pijler_250x250.jpg

Waarom groei en positieve impact elkaar niet bijten

Accenture Strategy nam bedrijven uit de pijler financiële gezondheid van de Management Scope Corporate Impact Index onder de loep. Lijstaanvoerders zijn online betaalplatform Adyen en chipmachinefabrikant ASML. Vooral dat laatste concern – de winnaar van de overall ranking – laat zien dat groei en positieve impact elkaar niet uitsluiten.

lees artikel
scopist_posts/originals/verduurzaming-directiekamer07k.jpg

Verduurzaming komt nu de directiekamer binnen

Het in juni gepresenteerde Klimaatakkoord kent een groot aantal maatregelen die moeten leiden tot 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030, oplopend naar 95 procent in 2050. ING-econoom Gerben Hieminga laat zijn licht schijnen over de implicaties voor het bedrijfsleven.

lees artikel
facebook