Wie betaalt Balkenende's after-party?

Auteur: Mark Koster | 06-07-2006

Wie betaalt Balkenende's after-party?

Vijf december valt vroeg dit jaar. Met een feestbegroting probeert Balkenende III de vier zure jaren bij de kiezers te doen vergeten. Prachtig, maar wat gaan we na dat laatste dessert nog doen aan echte vernieuwing, zoals ICT-innovatie en onderwijs? Cadeautjes kopen kan elk kabinet, maar worden we fitter, beter en slimmer van Balkenende III? Dus, kom uit de strandstoel Jan-Peter.

Collega Crooijmans en andere doemdenkers zijn tegen overheidsinvesteringen in innovatie en onderwijs, omdat ze het directe nut er niet van inzien. Kortzichtig, heren. Finland en zijn Nokia-model is een lonkend voorbeeld geworden van voorzichtige sociaal-democraten van de PvdA. Opmerkelijk. Waar blijven de liberale vooruitgangsdenkers met hun lange termijn programma's?

Nederland scoort al jaren in de middenmoot met investeringen in onderzoek en ja met onze groei behoren we ook alweer jaren tot de aanklampers. Balkenende en zijn discipelen zouden eens naar Zuid-Korea moeten vliegen. Daar is de afgelopen twintig jaar een klein wonder geschied. De Aziatische tijger is de laatste vijf jaar grommend uit zijn hok gekomen, met dank aan ICT-investeringen van de overheid. De regering steelt 5% in onderwijs en technologische ontwikkeling en het resultaat is verbluffend. In 1992 bedroeg de productie van ICT-sector nog zo'n 20 miljard dollar, in 2005 is dat al het tienvoudige, meldde NRC Handelsblad gisteravond. Balkenende schrapte in vier jaar alle uitgaven aan expertisecentra. Van bijna 700 miljoen in 2002tot nul in 2006. Zelfs in Amerika, het rijkste land ter wereld, beseffen ze dat investeren in brains en technologie tot meer materiële vooruitgang leidt. Dat dit kabinet nu met de koekjestrommel rondgaat is goed te begrijpen en sommige van die koekjes zijn niet eens ongezond (belastingverlagingen), maar spreken we af dat we straks niet klagen dat het tekort weer is opgelopen? En gaan we dan niet een volgend kabinet de schuld geven? Misschien gaan we die rare snuiters van D66 straks nog missen met hun onderwijs en innovatieagenda, hun AOW-alarmverhaal en hun terechte boodschap tot langer werken. Ik vrees namelijk dat deze broodnodige lange termijn punten zijn opgenomen in het nu-niet-over-praten lijstje van Ruud Lubbers. Want het is weer tijd voor het grote afruilen in Den Haag, en zoals u weet: van ruilen komt huilen. Gelukkig mag u er op 22 november ook weer iets van vinden

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie