De slag om de ZZP-er

Auteur: Jeroen Smit | 29-03-2007

De slag om de ZZP-er

Natuurlijk willen de bonden niet dat het ontslagrecht ter sprake komt op de participatietop. En natuurlijk lieten de werkgevers gisteren meteen weten dat dit wat hen betreft nou juist een prioriteit is. Tot zover niets nieuws. Maar opeens wat daar ook een lofzang van CNV, FNV en MHP op het snelgroeiende aantal 'zelfstandigen zonder personeel'.

Mooi nieuws, want heel veel zzp-ers maken een versoepeling van het ontslagrecht overbodig. De optie om als zelfstandige zonder personeel een inkomen te verdienen kan een belangrijke bijdrage leveren aan de werking van de arbeidsmarkt', dit stelden de bonden gisteren. Een verfrissend geluid. En ze hebben gelijk. Van schilder tot advocaat: steeds meer mensen ontdekken de enorme voordelen van een inhoudelijk 'baas-loos' bestaan. Ze ontdekken dat de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer een veel productievere is dan die tussen werkgever-werknemer.

Tot voor kort begrepen overheid, werkgevers en bonden eigenlijk nauwelijks wat ZZP-ers waren. Simpelweg omdat ze niet in te delen zijn in de bekende tweedeling van werkgevers en werknemers. Maar de FNV Bond voor zelfstandigen is de snelst groeiende bond (+30 procent vorig jaar). FNV heeft nu 8.000 zelfstandigen als lid. Een kleine 2 procent van de nu ongeveer 450.000 zelfstandigen. De komende jaren zal een gevecht losbarsten tussen werkgeversverenigingen als MKB Nederland en de bonden om de gunst van deze zeer snel groeiende groep kleine ondernemers. Veel zzp'ers zijn nu nog lid van een van de 140 brancheverenigingen, die weer onderdeel uitmaken van MKB-Nederland. Het is de vraag of ze daar blijven, nu de bonden zich profileren als helpende hand. Gelukkig kunnen ze deze nieuwe kaste van 'arbeidsgever' of 'werkondernemers' op veel manieren de helpende hand bieden. Er is nog maar bitter weinig voor ze geregeld. Zo is er nog geen collectief dat op een efficiënte wijze hun pensioenen regelt. Het valt niet mee om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten en die zijn bovendien vaak erg duur. Maar ook zoiets simpels als een zwangerschapsverlof bestaat niet voor zzp-ers. De partij die een grote groep zelfstandigen aan zich weet te binden door dit soort zaken op een heldere en transparante wijze voor ze te regelen is spekkoper. Het aardige van ZZP-ers is bovendien dat ze niet ontslagen kunnen worden. Ze verliezen hooguit een opdrachtgever

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie