Te afhankelijk van Russisch gas?

Auteur: Hans Crooijmans | 09-01-2007

Te afhankelijk van Russisch gas?
De afsluiting van een grote pijplijn die Polen en Duitsland van olie voorziet, illustreert de Westeuropese afhankelijkheid van Rusland. Wanneer verdwijnt het taboe op kernenergie?

'Droezjba' ('vriendschap') heet de bewuste pijplijn, maar van amicale verhoudingen tussen Moskou en Minsk is allang geen sprake meer. Net als tijdens het gasconflict met Oekraïne, begin vorig jaar, vormt een door Rusland aangekondigde prijsverhoging voor olie en aardgas de aanleiding voor de problemen. Wit-Rusland moet sinds 1 januari een verdubbeling van het tarief voor Russische gas betalen. Dat lijkt radicaal, maar is het niet.

Wit-Rusland is namelijk jarenlang verwend met een spotprijs van 47 dollar per 1.000 kubieke meter. Ter vergelijking: Westeuropese landen dokten in 2006 gemiddeld 240 dollar, terwijl Oekraïne voor 140 dollar per 1.000 kuub werd bevoorraad. Ook het Russische besluit om Wit-Rusland een importheffing van 180 dollar per ton ruwe olie op te leggen, is niet zo raar. Wit-Rusland had er namelijk een handje van om goedkope Russische olie tegen woekerprijzen door te voeren naar West-Europa. Terecht vreest Wit-Rusland dat zijn inefficiënte en energieslurpende planeconomie de Russische maatregel moeilijk kan dragen. Vandaar dat president Loekasjenko stiekem olie uit de Droezjba liet aftappen. Daarnaast kondigde hij een 'doorvoerbelasting' aan van 45 dollar per ton ruwe olie die via Wit-Rusland naar, vooral, Polen en Duitsland gaat. Waarna Rusland weinig anders restte dan de oliekraan dicht te draaien. Vervelend voor West-Europa, maar de oproep van Camiel Eurlings aan EU-voorzitter Duitsland om 'keihard' op te treden tegen Rusland, slaat nergens op. De Europese Unie is in Moskou namelijk aan het verkeerde adres en beschikt trouwens niet over de middelen om Rusland onder druk te zetten. Eurlings - voorzitter van de Rusland-commissie in het Europees Parlement - moet bovendien blij zijn dat het Kremlin bezig is het laatste stalinistische bolwerk in Europa onderuit te halen. Voorlopig heeft een land als Duitsland nog genoeg olie in voorraad. Blijft overeind dat West-Europa te zeer afhankelijk is van Russische olie en, vooral, aardgas. Zelfs  Nederland zit niet safe, want de gasbel bij Slochteren begint leeg te raken. Binnen afzienbare termijn is er slechts een uitweg: de bouw van nieuwe kerncentrales. Echter, van een kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie valt helaas niet te verwachten dat het de huidige hypocriete houding jegens kernenergie laat varen

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie