Is Nederland een witwasparadijs?

Auteur: Jeroen Smit | 13-11-2006

Is Nederland een witwasparadijs?
Kunnen Nederlandse bankiers bij trustkantoren iets leren van notarissen? Het lijkt erop. Notarissen kondigden een paar dagen geleden aan dat ze collega's gaan aanpakken die onroerendgoed transacties organiseren waarbij crimineel geld wordt wit gewassen. Het lijkt erop dat een dergelijke moraal bij trustkantoren nog ver te zoeken is.

Jaarlijks stroomt ongeveer 3600 miljard euro door 20.000 Nederlandse brievenbusbedrijven (meestal beheerd door trustkantoren van banken). Dit levert de schatkist zo'n 1,2 miljard op aan extra belastinginkomsten. Daarnaast is de Nederlandse trust-industrie goed voor enkele duizenden banen. Dit stelt het SOMO. En dat aantal brievenbusbedrijven groeit snel.

Dat geld stroomt natuurlijk niet voor niks door Nederland. Volgens het Somo gaat het niet zelden ten kosten van de belastingafdrachten in ontwikkelingslanden. Bovendien maakt de stichting zich zorgen over het soort bedrijven dat hiermee wordt aangetrokken. Sterker nog: Somo vindt dat Nederland bedrijven met een slechte reputatie aantrekt en noemt het omstreden bedrijf Trafigura, recent in het nieuws vanwege een gifschandaal in een Ivoorkust, als voorbeeld. Voor een land dat zich graag laat voorstaan op het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen, zijn dit verontrustende berichten. Faciliteren we zo allerlei activiteiten die we eigenlijk zouden moeten afkeuren? Trustkantoren staan onder het toezicht van De Nederlandsche Bank. Ze hebben ook een meldplicht in het kader van de wet Melding Ongebruikelijke Transacties, De Nederlandsche Bank houdt de vinger aan de pols in het kader van de Wet Toezicht Trustkantoren. Maar gebeurt daar wel wat?! Wat zou het fijn zijn als we zo af en toe eens lazen dat dit toezicht, net als bij de notarissen, ook resultaten boekt. Of dat een trustkantoor heeft besloten geen zaken te doen met een dubieuze partij. Ik kan ze niet vinden: die berichten. De notarissen lijken dus een stukje verder. Hoewel we ze ook niet teveel lof moeten toezwaaien. Robert Salomons, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, liet in Het Financieele Dagblad weten dat de geheimhoudingsplicht heilig is. En dat het dus uitgesloten is dat ze het Openbaar Ministerie een handje zullen gaan helpen. Gelukkig keurde de rechter, ondanks dit verschoningsrecht, onlangs goed dat justitie bij een inval bij een notariskantoor stukken in beslag mocht nemen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie