Help, Wouter Bos verzuipt! (en u ook)

Auteur: Mark Koster | 10-09-2007

Help, Wouter Bos verzuipt! (en u ook)
Economie studeren en dan terecht komen in de politieke arena. Wouter Bos, de minister van financiën, bevindt zich in een hel waar zijn partijgenoten om staatsinterventie krijsen en sentimentele geesten hem aanspreken op zijn lege oranjehart.

De drs. in politicologie en economie kiest vooralsnog, gelukkig, meer voor zijn verstand, de economie, dan voor zijn rode hart. De minister van financiën heeft het enige juiste standpunt ingenomen in de ABN AMRO overnamesoap. Het is niet aan hem om deze fusie te stoppen, ondanks het gesnotter van een bataljon Hollands glorie zielen. Bos weet net als zijn voorganger Zalm dat de krachten van de markt een dergelijke samensmelting van internationale banken niet kunnen tegenhouden.

Dit standpunt is niet populair. Marktaanhangers behoren in Nederland, en zeker in dit kabinet, tot een geminachte minderheid. De paarse jaren, waarin veel werd geprivatiseerd (soms ook op onhandige wijze), hangen nog steeds als een donderwolk boven het Torentje. Het is bon ton om fouten toe te schrijven aan liberale kamikazepolitiek en met veel misbaar terug te draaien. Veel zal het niet helpen. Het rapport Dijkstal over de topinkomens is een waterig voorstel om de Balkende-norm in te voeren in sommige functies van de publieke sector. Dank u wel, voor het morele toontje, maar in de praktijk zal het niet veel helpen. Dijkstal zelf kon in ieder geval geen werkbare inkomensstaatjes overleggen bij zijn presentatie. Pijnlijker zijn de pogingen van (socialistische) stadsbestuurders om de aanbesteding in het openbaar vervoer af te schaffen. U kent het riedeltje toch? Geen concurrent, dan betaalt de consument!

Hetzelfde geldt voor de handige jongens op de medicijnenmarkt. Door gebrek aan concurrentie kunnen apothekers de medicijnprijs kunstmatig opschroeven en perverse bonussen opstrijken. De zorgverzekeraars, die deze te dure declaraties moeten betalen, willen terecht graag marktwerking op de medicijnmarkt. Dat gaat niet gebeuren. De deal is als volgt: apothekers worden iets minder hebberig in ruil voor minder markt. Wie gaat dat betalen?


Precies, ú mag weer schokken. De christelijk-socialistische regering, die een deel van de medicijnkosten vergoedt via de belastingen, zou hier een einde aan kunnen maken door meer transparantie en concurrentie toe te staan, zeker nu het ministerie van volksgezondheid een miljardje in de min is gedoken. Wouter Bos sta eens op: jij bent minister van financiën, je begroting vertoont nog een vies zwart gat. Denk er nog eens aan: marktwerking is soms een probaat middel tegen een financieringstekort.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie