Wouter Bos ontdekt de ondernemer

Auteur: Mathijs Bouman | 05-09-2006

Wouter Bos ontdekt de ondernemer
Is dat misschien de geheime strategie van Wouter Bos: het CDA verslaan door de stem van de kleine ondernemer te pikken van de VVD? Er staan in het verkiezingsprogramma van zijn PvdA in ieder geval enkele zeer zinnige voorstellen, waarmee hij die stem zomaar zou kunnen krijgen.

De partij die tot twintig maanden geleden nog de nationalisatie van de Nederlandse industrie en bankensector zei na te streven, gaat de verkiezingen in met een verhaal dat pro-ondernemers is. Het klinkt onwennig, maar het heeft er alle schijn van dat de PvdA de partij van de kleine ondernemer wil worden.

Bijvoorbeeld: de PvdA pleit in het verkiezingsprogramma voor minder rompslomp bij het starten van een bedrijf, en - nog belangrijker - voor het versimpelen van het aannemen van het eerste en tweede personeelslid. Prima plan, want dan kunnen Nederlandse eenmansbedrijven eindelijk uitbreiden, zonder eerst een voltallige afdeling personeelszaken, een colonne juristen en een regiment fiscalisten te moeten inhuren. De continu oplopende regeldruk voor ondernemers wordt verder aangepakt met een simpele formule: bij iedere nieuwe regel moet worden aangegeven welke oude regel verdwijnt. Persoonlijk denk ik dat twee regels schrappen voor iedere nieuwe regel ook wel kan, maar het voorstel getuigt van een voor de sociaal-democraten ongewone efficiëntie. Ook een aantal andere pijnpunten van ondernemers wordt aangepakt. Zo komt er als het aan de PvdA ligt eindelijk weer een behoorlijke zwangerschapregeling voor ondernemers. Sinds de afschaffing van de collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers in 2004, is er voor zwangere ondernemers feitelijk niets meer geregeld. Wie een kinderwens heeft kan maar beter snel het eigen bedrijf verkopen en een vaste baan zoeken. Aan deze absurde situatie komt als het aan de PvdA ligt een einde. Ook de onzinnige discriminatie van zelfstandigen als het gaat om sparen voor het pensioen (dat mag momenteel alleen via kostbare lijfrentepolissen, terwijl werknemers via hun pensioenfonds veel meer vrijheid hebben) gaat op de helling. Bovendien belooft Wouter Bos de door zelfstandigen vervloekte 'VAR' grondig te herzien. Dit is een kafkaësk document dat freelancers en andere ondernemers die voor opdrachtgevers werken moeten zien te bemachtigen om uit de graaiende handen van de sociale verzekeraars te blijven. Het lijken kleine maatregelen, maar ze kunnen helpen om het ondernemerschap in Nederland weer op de kaart te zetten. De stem van de kleine ondernemer: het zou zomaar de geheime kracht achter een verkiezingsoverwinning van Wouter Bos kunnen zijn. Mark Rutte is gewaarschuwd.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie