Wouter Bush en andere overeenkomsten

Auteur: Mark Koster | 15-11-2006

Wouter Bush en andere overeenkomsten
Verkiezingen win je niet met je eigen programma. Verkiezingen win je door de tijdgeest aan te voelen. Wouter Bos en George Bush geloofden in hun eigen sprookjes, terwijl de kiezers allang een ander deuntje eisten. Die willen economische vooruitgang met een toekomstvisie.

It's the economy, stupid, zeiden de adviseurs van Bill Clinton, toen hij in 1992 tegen vader Bush moest strijden. Zet al je kaarten op de economie blijft de les, ook vandaag.

Wouter Bos en George Bush zijn domweg vergeten dat de mate van economische voorspoed een van de belangrijkste afwegingen is bij het kiezen van een politieke partij. Wouter Bos had vele kansen om te scoren, maar hij durfde niet. Hij kon niet kiezen wat zijn positie zou zijn. De premier van de toekomst die nu harde maatregelen neemt om later te oogsten, of een socialistische sinterklaas die het opneemt voor iedereen die de afgelopen jaren heeft moeten bloeden. Bos heeft net als Bush geen retorische cadeautjes meer in zijn roedel om de kiezers mee te plezieren. Deze strategie loopt uit op vier jaar oppositie. Jan Marijnissen heeft de rol van Sinterklaas aangemeten en vreet het teleurgestelde PvdA-electoraat op. Wouter Bos had de laatste weken vele mogelijkheden om zich te presenteren als de Nieuwe Drees. Uit onverdachte hoek kreeg hij steun voor zijn AOW-ingrepen en de hypotheek aftrek. Oud-minister Onno Ruding, de oude wrik op financiën onder Lubbers, rekende vanuit zijn ivoren toren uit dat de vergrijzing en de absurde huizensubsidie aan de rijken, een doodlopende weg is. Waar was je, Wouter Bos? De bal lag op de stip. Waar was je, toen invalminister Pieter Winsemius zich uitliet over de achterstandtoestand in de grote steden? Ik heb je niet gehoord. Wouter Bos had de kans om zich als een nieuwe Wim Kok te presenteren en alle twijfelende CDA-kiezers in zijn armen te sluiten, nu kan Balkenende zich als Baron van Munchhausen uit de modder oprichten en met een optimistisch bling bling verhaal kiezers verblinden. Je had naar de blunders van Bush moeten kijken. Ook hij verloor, omdat hij vergat dat de meeste Amerikanen de ongebreidelde spilzucht (vooral aan de oorlog in Irak) zat zijn. Het volk is niet dom, zeker niet als het om de toekomst gaat. Bill Clinton wandelde het Witte Huis binnen met fiscaal-conservatieve agenda. De gouverneur uit Arkansas presenteerde zich als de schoonmaakploeg van het Reagan-feest. De democraten wonnen nu weer, op dezelfde gronden. Dus, niet met een links verhaal, maar met een financieel conservatieve boodschap. Bos had Balkenende rechts kunnen passeren en zich moeten richten op de generatie vanaf 35 jaar. Slogan: Geen VOC, maar een AOW! Tja, nu kiezen die potentiële twijfelaars uit armoede toch maar Balkenende, want die is nog altijd betrouwbaarder dan die maoïstenzoon uit Oss

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie