Bod Microsoft op Yahoo slaagt (nog) niet

Auteur: Hans Crooijmans | 06-05-2008

Bod Microsoft op Yahoo slaagt (nog) niet

Precies 33 dollar per aandeel oftewel de lieve som van 45 miljard dollar bood Microsoft voor Yahoo. Maar Jerry Yang, mede-oprichter en huidig CEO van het zoekmachinebedrijf, achtte dat ruim 10 procent te laag. Een boude bewering. Want nadat Microsoft het bod introk, straften beleggers de koers van Yahoo genadeloos af.

Zoveel is zeker, Yang is geen geldzuchtig mak schaap, zoals vele andere - met name Nederlandse - topmanagers die de voorbije twaalf maanden in de verkoop van ‘hun' bedrijf geen been zagen.

Maar met zijn halsstarrige houding heeft hij het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. Want Yang moet gaan bewijzen dat Yahoo inderdaad zoveel potentieel heeft dat beleggers binnen afzienbare tijd de aandelen op de door hem voorgespiegelde 37 dollar zullen waarderen. Gelet op de koersval van gisteren, wordt ernstig betwijfeld of Yang dat doel gaat halen.
Die gedachte is niet zo vreemd. Yahoo zit namelijk dringend om commercielëe impulsen verlegen. En het is duidelijk dat de door Yang beoogde fusiepartner America Online (AOL), Amerika's derde zoekmachine, die impulsen kan leveren. AOL, in de doldwaze internettijd koper van Time-Warner, is tegenwoordig weinig meer dan zieltogend.

Analisten zien voor Yahoo meer rendement en strategisch voordeel in een cooperatie met de onbetwiste nummer een (en belangrijkste concurrent): Google. De afgelopen twee weken experimenteerden beide bedrijven met zo'n samenwerking. Die test is naar verluidt geslaagd.
Maar beleggers moeten geen illusies koesteren. Een al te innige band (of fusie) met Google zal onvermijdelijk stuiten op weerstand van de Amerikaanse anti-monopolieautoriteiten.
Yang kan ook de ruim 2 miljard dollar die het bedrijf in kas heeft aanwenden voor de inkoop van eigen aandelen. Maar iedereen weet dat zo'n actie uiteindelijk slechts het effect heeft ... dat de kas leeg is.

Kortom, Yang kan het niet gauw goed doen. Vandaar dat een groep particuliere aandeelhouders, aangevoerd door de Amerikaan Eric Jackson, niet eens van plan is om hem de tijd te geven. Ze kondigen alvast juridische acties aan tegen de top van Yahoo, omdat die hen financieel zwaar zou hebben benadeeld. De emotionele band die Yang had met zijn ‘kindje', woog zwaar.
Nog vervelender is dat mogelijk veel werknemers - in het bijzonder degenen die rijkelijk van aandelenoptieplannen profiteren - hun ongenoegen zullen tonen. Bijvoorbeeld door te verkassen, of blijk te geven van demotivatie.

Bij Microsoft kijken ze straks handenwrijvend toe hoe Yang in de verdrukking raakt. Met als waarschijnlijk gevolg dat de baas van Yahoo op handen en voeten zal terugkruipen naar de onderhandelingstafel. De enige zekerheid die hij dan heeft is dat Microsoft bij lange na geen 33 dollar per aandeel meer zal willen betalen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie