Zalm geeft geheim afscheidsinterview

Auteur: Gastauteurs | 04-12-2006

Zalm geeft geheim afscheidsinterview

Gastauteur Henk Willem Smits: Minister Gerrit Zalm heeft zijn afscheidsinterview gegeven, maar als u dat gemist heeft is dat niet raar. Hij had zich vrijdagavond verschanst op de 's avonds niet op de Nederlandse kabel te ontvangen zender CNBC.

Dat betekende dus op de fiets door de regen naar vrienden met een satellietontvanger, want via internet uitzenden doet de zakenzender niet. (Toevallig gaat vandaag een nieuwe website in de lucht). Toch merkwaardig dat Gerrit Zalm schijnbaar liever geen pottenkijkers uit Nederland heeft als hij de wereld, vooral de Verenigde Staten, toespreekt. CNN was praktischer geweest. Slechts één website maakt melding van het interview. Niet dat Zalm heel veel geheimen uit het torentje los liet tegen de vriendelijke interviewer van de televisiezender van NBC en Dow Jones '12 jaar minister van financiën en zodoende tot voor kort arguablyde machtigste minister van Financiën van Europa'. Op veel vragen over rente of een eventuele val van de dollar gaf hij op diplomatieke wijze geen antwoord.

Amerika toespreken deed Zalm over de overname van de Europese beurs Euronext door de Amerikaanse NYSE. Dat gaat zijn ministerie niet zomaar goedkeuren en hij zal er niet voor terugdeinzen een veto te gebruiken. Zalm wil geen 'spill over' van Amerikaanse beursregels, die vindt hij veel te streng. (Dat vinden veel Amerikanen ook, die zijn een actie begonnen.) Eén keer liet Zalm toch wat ondiplomatieke taal horen gelukkig, dat mag ook wel bij een afscheid. Over de hedgefunds die Nederlandse bedrijven uit elkaar zouden trekken. Na moord- en brandgeroep uit de samenleving verklaarde de bezorgd kijkende minister Joop Wijn van Economische Zaken in augustus meteen maatregelen te zullen voorbereiden, maar daar is nooit meer wat van vernomen. Zalm zag wel voordelen in het aanzwellende durfkapitaal dat op opbreekbare bedrijven jaagt. 'Hedgefunds zijn goed voor luie bedrijven', aldus de bewindsman. Zalm had misschien net de zaak rond ASMI gevolgd.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie