Zalm moet met pensioen

Auteur: Mark Koster | 26-04-2006

Zalm moet met pensioen

Lange tijd was zijn bijnaam Il duro, de harde. Gerrit Zalm, onze minister van financiën, werd internationaal gevreesd vanwege zijn onwrikbare begrotingsdiscipline. Maar na 12 jaar is dat voorbij. De thesaurier is laks geworden.

Gerrit Zalm is weliswaar nog vice-premier, maar zijn invloed is tanende. Het CDA heeft misbruik gemaakt van zijn gebrek aan concentratie. Vrijdag mocht het CDA haar sociale gezicht redden met een paar douceurtjes aan de opstandige achterban. Zalm, die met geen woord sprak over het mogelijk oplopende begrotingstekort, zag toe hoe de christen-democraten hun succesje in de media verzilverden. Het was een ordinair partijtje. Een groot deel van de compensatie werd rechtstreeks overgemaakt aan de vergrijsde en verzuurde CDA-achterban die de afgelopen weken ontevreden smoeltjes hebben lopen trekken naar de premier.

Enfin. Zo gaan die dingen blijkbaar in Nederland coalitieland.. Maar toen werd het maandag en moest Zalm 's avonds in NRC Handelsblad lezen dat Joop Wijn, zijn hyperambitieuze CDA-staatssecretaris, de belastingtarieven voor ondernemers fors wilde verlagen. Waar was Zalm nú weer? Met dit strooigoed voor het midden en kleinbedrijf hadden Zalm en de VVD fijn Sinterklaas kunnen spelen. Dit is hun agenda, toch? Het CDA, aan het roer bij sociale zaken, de economische stuurknuppel in handen van de VVD. Maar weer was Zalm afwezig. Nog pijnlijker: Wijn passeerde VVD-kandidaat lijstrekker Rita Verdonk rechts met zijn voorstel om het hoogste belastingtarief te verlagen tot 47,5 %. Lovely Rita wilde tot op heden niet verder gaan dan 48% en wordt daar binnen de VVD al hard op afgerekend. Mark Rutte, Verdonks tegenstrever in de strijd om het VVD-leiderschap, suggeerde maandagavond in een debat in Heerhugowaard zelfs dat ze ongedekte cheques aan het schrijven was, toen ze niet wist hoeveel deze belastingverlaging moest kosten. Hoe zit het nu, liberalen? De regie ontbreekt. Gerrit Zalm moet weer aan het werk. De nationale boekhouder is nog steeds vice-premier, maar regeert tegenwoordig als een uitbuikende pre-pensionado. In zijn weblog geeft hij toe dat minister De Geus teveel weggeeft in een interview met De Telegraaf en dat hij zelf uitgaven doet die pas in 2008 en 2009 binnenstromen (de korting op de Europese uitgaven). De economie klaart op, het is tijd dat een strenge rekenmeester de hand op de knip houdt en niet geniet van zijn vrije ochtenden.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie