Zalm krijgt het druk vandaag

Auteur: Jeroen Smit | 27-11-2006

Zalm krijgt het druk vandaag

Demissionair minister van Financiën Gerrit Zalm krijgt het druk vandaag. Gistermiddag kondigde hij in Buitenhof aan de politiek na twaalf jaar te verlaten. Hij denkt dat hij het gaat zoeken in het bedrijfsleven. Logisch, daar willen ze hem graag hebben. Het zal wel een grote bank worden, de Rabobank bijvoorbeeld.

Het besluit om te stoppen heeft hij, samen met zijn gezin, 'vlak voor de verkiezingen genomen'. De maandagavond voor de verkiezingen zat hij in een verkiezingsdebat van Nova, BNR Nieuwsradio en het Financieele Dagblad. Daar zei de minister trouwens dat hij had besloten om pas in december te besluiten wat hij zou gaan doen want 'zolang je werkend minister van Financiën bent moet je echt niet weten wat je daarna gaat doen.'

De 'flipperkoning van financiën', die dat besluit dus al had genomen, voelde zich, zichtbaar, ongemakkelijk. Vooral toen bleek dat enkele gasten bereid waren hem per direct een commissariaat bij hun onderneming aan te bieden (kennelijk organiseren enthousiaste bestuursvoorzitters nog steeds graag hun eigen toezicht). Peter Swinkels, de directeur van bierbrouwer Bavaria, zag dat helemaal zitten. 'Wij betalen heel veel accijnzen, ik zou wel willen weten of Zalm als commissaris dat misschien enigszins zou kunnen beïnvloeden'. En Dirk Scheringa, bestuurder van de DSB-groep wilde de minister ook graag in het toezicht van zijn bank, hoewel 'Zalm ook in de Raad van Bestuur van DSB-bank niet zou misstaan.' Zalm zat te glunderen. De nog maar 54-jarige uiterst succesvolle minister wil het bedrijfsleven in. En daar zal hij met open armen worden ontvangen. Headhunters en executive searchers hebben Zalm gistermiddag bovenaan hun lijstje gezet en zullen vandaag de telefoon grijpen. Gerrit Zalm is een echte bestuurder, het ligt daarom voor de hand dat hij eerst nog een mooie rol als bestuursvoorzitter aanvaardt. Ik zet mijn kaarten op de niet-beursgenoteerde Rabobank. Die hebben een zekere traditie (Wim Duisenberg ging daar na zijn ministerschap ook aan de slag) en lijken als coöperatie nog het meest op een overheid. Bovendien lijkt de over een paar maanden 64-jarige (!) Bert Heemskerk zo ongeveer klaar daar. Heemskerk, die er nu bijna 4 jaar zit, moest de bank weer terugbrengen naar de AAA-rating en dat is gelukt. Mogelijk gaat Zalm, die zijn hele leven bij de overheid heeft gewerkt, straks eerst eventjes als gewoon bestuurslid aan de slag om zo een beetje te wennen aan de voor hem nieuwe mores. Vervolgens kan hij nog moeiteloos een jaar of zes-zeven de voorzittershamer vasthouden. Nee Gerrit Zalm hoeft zich duidelijk geen zorgen te maken. Die mooie baan komt er wel. Hij had trouwens gewoon beter voor de verkiezingen kunnen vertellen dat hij zijn toekomst elders gaat invullen. Dat scheelt hem toch die ene lastige suggestie dat het vertrek wellicht toch ook met die enorme verkiezingsnederlaag van de VVD te maken zou kunnen hebben?!

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie