Zelfstandigen hebben juist niet goed geboerd

Auteur: Mathijs Bouman | 01-08-2006

Zelfstandigen hebben juist niet goed geboerd
Zelfstandige ondernemers hebben de afgelopen tien jaar 'goed geboerd', beweert het ANP. In werkelijkheid bleef de reële inkomensgroei van zelfstandigen ver achter bij de rest van de economie.

In de komkommertijd is een enkel zinnetje al snel groot nieuws. 'Tussen 1995 en 2005 is het inkomen van zelfstandigen (natuurlijke personen) met ruim 7 miljard gestegen tot 23,3 miljard euro', schreef het CBS in een piepklein berichtje. Het ANP ging er mee aan de slag, en bouwde de feitelijke vaststelling uit tot een juichend verhaal. 'Zelfstandige ondernemers hebben goed geboerd de afgelopen tien jaar. Hun gezamenlijke inkomen groeide met circa 40 procent', schreef het persbureau. Alle belangrijke nieuwsbronnen namen het over.

De Telegraaf, het NRC, het Financieele Dagblad, Zibb.nl, Nu.nl, RTL-Z, de NOS, overal schreeuwde de koppen je toe: 'Zelfstandige Ondernemers Boeren Goed.' Dan nu het slechte nieuws. De media zien blijkbaar door de komkommers het bos niet meer, want de inkomensgroei van zelfstandige was tussen 1995 en 2005 helemaal niet zo goed. Vergeleken met de rest van de economie hebben de zelfstandigen het zelfs ronduit slecht gedaan. Reken maar mee. In 1995 bedroeg het gezamenlijke inkomen van zelfstandig ondernemers ruim 16 miljard euro. Het totale bruto binnenlands product (bbp) van Nederland was dat jaar zo'n 305 miljard euro. De consument gaf iets meer dan 150 miljard uit. En de totale loonsom van werknemers bedroeg in 1995 zo'n 133 miljard. Tien jaar later verdienen zelfstandigen ruim 23 miljard euro, een stijging van 43 procent. Het bbp bedraagt in 2005 bijna 506 miljard, en ligt daarmee ruim 65 procent hoger. We consumeren 64 procent meer (247 miljard euro) en werknemers ontvangen ruim 47 procent meer (197 miljard). Conclusie: de zelfstandig ondernemer blijft achter bij de rest van de economie. Overigens gaat het bij deze cijfers om nominale bedragen, dus niet gecorrigeerd voor inflatie. De prijzen stegen tussen 1995 en 2005 gemiddeld 2,4 procent per jaar. Daardoor nam het reële inkomen van zelfstandigen in die periode met slechts 1,3 procent per jaar toe. De reële, gemiddelde groei van de economie lag op precies het dubbele percentage. 'Zelfstandige ondernemer boert half zo goed als de rest van Nederland', was een betere kop geweest voor het ANP-bericht. Maar ja, daar kom je de komkommertijd niet mee door. 

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie