Zijn Nederlandse verkiezingen te koop?

Auteur: Mathijs Bouman | 25-04-2006

Zijn Nederlandse verkiezingen te koop?
Nee, natuurlijk niet. Nederland is een beschaafd land met een keurig kiesstelsel. Argumenten zijn hier belangrijker dan geld. Nederlandse kiezers laten zich niet omkopen. Maar waarom probeert het kabinet het dan toch?

“Na het zuur komt het zoet”. Met die woorden vatte LPF-er Mat Herben in 2002 het regeerakkoord van het eerste kabinet Balkenende bondig samen. Ondertussen wil het CDA van premier Balkenende, noch de VVD van vice-premier Zalm worden herinnerd aan het kortstondige avontuur met de eendagsvliegen van de LPF, maar toch is Herbens uitspraak ook voor Balkenende II het belangrijkste uitgangspunt gebleken. Eerst genadeloos bezuinigen om de nodige miljarden vrij te spelen, en deze vervolgens met een royaal gebaar kort voor de verkiezingen weer onder het volk verdelen.

Zorg dat de kiezer het zoet nog in de mond proeft als hij in mei 2007 in het kieshokje staat, dat is de opdracht die dit kabinet zichzelf gegeven heeft. Balkenende en Zalm zetten hun sacharose-aanval op de kiezer in tijdens Prinsjesdag 2005. Een >stortvloed aan lastenverlichtingen werd Nederland voor 2006 beloofd. In totaal ging het om 2,5 miljard euro – meer dan 500 euro per huishouden. Nog niet tevreden met dit nationale suikerfeest, kwam daar vorige week nog eens een vol miljard aan lastenverlichting bij. Ook het bedrijfsleven wordt bediend. De vennootschapsbelasting gaat fors omlaag, net als de inkomstenbelasting voor ondernemers en de belasting op uitbetaald dividend. Nu is er op zich natuurlijk niets mis met lastenverlichting voor burgers en bedrijven. De Scopist zal de laatste zijn om de Nederlander zijn zoetjes te ontzeggen. Maar de timing van de maatregelen is op z’n zachts gezegd verdacht. Ook al omdat Gerrit Zalm dit kunstje al eerder vertoonde. In 1998 kwam hij vlak voor de verkiezingen met een “evenwichtig pakket” waarin voor iedere regeringspartij iets zat. Voor de VVD was er lastenverlichting, de PvdA kreeg hogere huursubsidie en D66 geld voor kleinere schoolklassen. Vlak voor aan de verkiezingen in 2002 waren de cadeautjes nog buitensporiger: omgerekend ruim 3 miljard euro aan lastenverlichting en 3,5 miljard euro aan extra uitgaven. Later zou Zalm in interviews berouwvol toegeven dat hij wat al te gul was geweest, waardoor er meer moest worden bezuinigd door Balkenende I en II. Die spijt ten spijt, trekt hij toch ook voor deze verkiezingen maar weer de portemonnee. Juist nu de economie sneller gaat groeien dan de door Zalm zelf gedefinieerde ‘structurele groei’ van 2,25%, dus juist nu de begroting een overschot zou moeten vertonen, begint het grote uitgeven weer. Blijft natuurlijk de vraag: zou een andere minister van Financiën, van een andere partij, het anders doen?

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie