Zonder topuniversiteit geen kenniseconomie

Auteur: Mathijs Bouman | 21-03-2006

Zonder topuniversiteit geen kenniseconomie
Er is een nieuwe studie verschenen naar de stand van zaken in het Hoger Onderwijs in Europa. Met daarin een ranglijst van de twintig beste universiteiten van de wereld. Snel kijken op welke plek we de eerste Nederlandse universiteit tegenkomen!

Grapje, natuurlijk. Want een Nederlandse universiteit is op die ranglijst in geen velden of wegen te bekennen. Het zijn zeventien Amerikaanse topuniversiteiten, aangevuld met de onvermijdelijke Cambridge en Oxford (de eerste wint met meerdere bootlengtes verschil), een de Universiteit van Tokyo. Waar is de ambitieuze Universiteit Leiden, de alma mater van prinsen en koninginnen? Waar staat De Universiteit van Amsterdam? Of die van Groningen, Utrecht of Maastricht? Niet bij de eerste twintig, en waarschijnlijk ook niet bij de eerste veertig of zestig. Nederlands heeft best aardige universiteiten, maar top zijn ze niet.


De schuld daarvan ligt onder andere bij de weinig snuggere manier waarop wij onze universiteiten financieren. Een flink deel van de geldstroom van Rijk naar universiteit wordt verdeeld op basis van aantallen afgestudeerden. Je hoeft geen academicus te zijn dat van zo'n systeem een sterk nivellerende prikkel uitgaat. Als slagingspercentages allesbeslissend zijn, blijkt iedereen die zich inschrijft voor een studie briljant genoeg om de tentamens met minimaal zesjes te halen. Want waarom zou je de zwakke broeders geen diploma gunnen? De universiteit zou wel gek zijn. Voor de echt briljante student is ondertussen geen tijd. Zijn of haar verzoeken om verdere verdieping van de stof zijn lastig, en leveren geen financieel rendement op. Of, zoals Rick van de Ploeg het vorig jaar in NRC Handelsblad schreef: 'Bureaucratie, overvolle collegezalen, een zesjescultuur en gebrek aan wetenschappelijke nieuwsgierigheid bij staf en studenten zijn schering en inslag'?.


Hoogste tijd dat Nederland een echte, elitaire universiteit krijgt, die niet wordt gefinancierd op basis van kwantiteit maar kwaliteit, en waar bedrijfsleven en alumni grif aan meebetalen. Een universiteit waar niet iedere student welkom is. Eerst een strenge selectie aan de poort, vervolgens uitmuntend en intensief onderwijs gegeven door de beste wetenschappers, afgesloten met examens waar je echt voor kunt zakken. Daarvoor moet eerst de onderwijswet overhoop. Leuk thema voor de verkiezingen van volgend jaar.


Nog een opmerking over de top-20. Het lijstje is opgesteld door'?. De Shanghai Jiao Tong University! We kunnen in Europa niet eens meer zelf onze lijstjes maken! Ik weet niet wat het betekent, maar lekker zit het me niet.Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie