Argumenten vr Zuiderzeelijn op Funda

Auteur: Mathijs Bouman | 15-08-2006

Argumenten vr Zuiderzeelijn op Funda

Den Haag wil er niet aan, maar de snelle treinverbinding met Friesland, Drenthe en Groningen zal en moet er komen. Niet als een soort ontwikkelingshulp van de Randstad aan het Noorden. Er zijn veel betere argumenten voor de Zuiderzeelijn. Heel veel. Kijk maar eens op Funda.

Leden van de actiegroep 'Hier trekken we de lijn' weigeren zich neer te leggen bij de Haagse afwijzing van de plannen voor de Zuiderzeelijn. Ze voeren drie stellingen aan om de noodzaak voor een snelle trein naar het Hoge Noorden te verdedigen. Twee van de drie zijn vrij beroerd. Stelling 1: 'Ook regio's buiten de Randstad moeten dezelfde kansen en mogelijkheden hebben.' Dat is zielig gehuil, waar de beslissers in Den Haag zich weinig van aan zullen trekken.

Stelling 3 is nog onhandiger: '[Het] is een uitgelezen mogelijkheid om te laten zien dat we kunnen leren van fouten die er gemaakt zijn van projecten als de Betuwelijn'. Brrr. Van de Betuwelijn krijgt iedere volksvertegenwoordiger spontaan gordelroos. Bovendien valt net zo stellig te beweren dat de Zuiderzeelijn een uitgelezen kans is om te bewijzen dat Nederlandse bestuurders tweemaal dezelfde blunders kunnen begaan... Nee, dan is Stelling 2 van de actiegroep veel sterker: 'Een snelle verbinding tussen de Randstad en het Noorden is goed voor heel Nederland.' Zo is het. Ook de Randstedeling profiteert van de Zuiderzeelijn, want hij kan na de aanleg prettig wonen voor een normale prijs, en toch blijven werken in het Westen. De Zuiderzeelijn breekt de dichtgetimmerde huizenmarkt van Nederland open. Mensen met geld kunnen eindelijk een huis kopen in het deel van Nederland waar het goed toeven is. Daarom is ieder prachtboerderijtje van een paar ton, ieder herenhuis ver weg van fijnstof en smog, en ieder landgoed zonder uitzicht op een snelweg, een argument voor de aanleg van de Zuiderzeelijn. Neem dit idyllische woonboerderijtje (funda) met gastenverblijf en eigen natuurgebied in Friesland. Kost minder dan viereneenhalve ton. Voor wie het wat luxer en groter wil is er voor nog geen miljoen dit landhuis (funda) met landgoed te koop. Woon je liever in de stad? Kies dan voor dit achttiende-eeuwse grachtenpand (funda) met 14 kamers te koop in Groningen. Voor zes ton mag je het hebben. Heel aardig is ook dit grote herenhuis (funda) in Langweer. Prijs: slechts 475.000 euro De echte avonturier duikt het noordoosten in, waar voor minder dan een half miljoen kapitale boerderijen in de verkoop staan. Stuk voor stuk zijn het heldere argumenten voor de aanleg van de treinverbinding. Snel aanleggen, dus. Voordat de Noordelingen doorkrijgen dat ze beter af zijn zonder ons, zoals gastblogger Henk Willem Smits hier onlangs voorspelde

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie