Dag, Zweeds model!

Auteur: Mathijs Bouman | 31-10-2006

Dag, Zweeds model!
Mocht iemand in Nederland nog de illusie hebben dat we iets kunnen leren van het Zweedse werkgelegenheids beleid, dan komt hier de ontnuchtering. Het kostbare Zweedse beleid is precies dat: kostbaar.

Het was even de hype van het jaar: de Zweedse economie waar hoge sociale bescherming en lage werkloosheid samen leken te gaan. Het sociaal-economische beleid van Zweden was het model voor de Europese 'derde weg'. Wouter Bos flirtte er begin dit jaar openlijk mee, en zelfs op het Ministerie van Financiën waren ze buitengewoon gecharmeerd van de prestaties van het Scandinavische land. De tegenreactie liet niet lang op zich wachten. Het CBP schreef een rapport waarin de prestaties van de Zweden werden genuanceerd. En jonge, liberale economen uit Zweden zelf, waarschuwden Nederland toch vooral geen voorbeeld aan hun land te nemen. De werkloosheid is een stuk hoger dan de officiële cijfers aangeven, de Zweden gaan gebukt onder enorme belastingdruk en de loonkosten zijn enorm.

De doodsteek voor het Zweedse model kwam afgelopen week, toen een wetenschappelijke studie naar de effectiviteit van het ambitieuze Zweedse scholingsbeleid van werklozen, het licht zag. Onderzoekers Katarina Richardson van de Universiteit van Uppsala en Gerard van den Berg van onze eigen Vrije Universiteit, analyseerden de effectiviteit van het Zweedse stelsel van beroepsonderwijs voor werklozen. Dit zogenoemde 'AMU-stelsel' is de hoeksteen van het Zweedse werkgelegenheidsbeleid. Jaarlijks volgen ongeveer 80.000 mensen een beroepsopleiding die gemiddeld ongeveer een half jaar duurt. Het AMU is het duurste werkloosheidsproject van Zweden en kost zo'n 12 miljard kroon (1,3 miljard euro) per jaar. Het schaarse onderzoek dat tot dusver naar de effectiviteit van het programma was gedaan ('helpt het werklozen om een baan te vinden?') gaf aan dat er wel degelijk een positief effect van uitging. Maar dat is niet de conclusie van het veel omvangrijkere onderzoek van Richardson en Van den Berg. Na statistische analyse van de gegevens van ruim 16.000 Zweden over meerdere jaren, komen de economen tot de vernietigende conclusie dat 'the net effect on the individual's unemployment duration is about zero'. Het effect van de scholing op de werkloosheidsduur is nul. Weggegooid geld, dus. Europa zal iets anders moeten verzinnen

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie