Top-100 commissarissen 2018

Het boegbeeld van corporate Nederland is een oude bekende: Hans Wijers is de invloedrijkste commissaris. De Top-100 lijkt te worden aangevoerd door een commissarissenduo: Wijers verschijnt waar Van der Veer verdwijnt. De heren wisselen al voor het derde jaar op rij stuivertje als aanvoerder van de lijst: vorig jaar nam Van der Veer het stokje over van Wijers als nummer 1, om dat nu weer netjes terug te geven. Verder hapert de doorstroom: een snelle groei van vrouwelijke en vooral jongere commissarissen blijft uit.

Bekijk hiernaast ook lijsten uit voorgaande jaren

Verantwoording
Een commissaris komt in aanmerking als hij of zij twee of meer functies als commissaris of bestuurder bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Hieronder verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 500 miljoen euro.

Puntenverdeling
De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van de hoogte van het eigen vermogen van de onder- nemingen waar zij een functie hebben. Toezichthoudende functies bij deze onder- nemingen wegen zwaarder mee dan uitvoerende functies. Daarnaast krijgen de commissarissen punten voor voorzitterschappen van raden van commissarissen, chairmanposities van boards of directors en voorzitter- schappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies.

Tenslotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en overige grote ondernemingen.

Peildatum
Als peildatum is 1 oktober 2017 aangehouden.

facebook