Aegon N.V.

  • Beurscode: AGN (Aex)
  • Algemeene Friesche, Eerste Nederlandsche, Groot-Noordhollandsche, Olveh en Nillmij
  • Hoofdkantoor Aegon: Aegonplein 50, 2591 TV Den Haag
  • Aegon is wereldwijd in meer dan 20 landen actief
  • Nettowinst Aegon Nederland 2013 € 306 miljoen.
  • Nettowinst Aegon Nederland 2012 € 247 miljoen.
  • De naam AEGON werd in 1983 gekozen

Over Aegon

AEGON is een verzekeringsmaatschappij en biedt een breed palet diensten aan grote ondernemingen, mkb en particulieren. De belangrijkste pijlers van AEGON zijn levensverzekeringen, pensioenen, hypotheken en vermogensbeheer. Onderdeel van dit vermogensbeheer is het AEGON Equity Fund. Het Equity Fund belegt direct en indirect in aandelen van beursgenoteerde ondernemingen wereldwijd.

AEGON is ontstaan uit een reeks fusies, waarvan de oorsprong te herleiden is naar 1759. In 1983 fuseerden AGO en het beursgenoteerde ENNIA uiteindelijk tot AEGON. De naam AEGON wordt gezien als solide, degelijk en keurig.

AEGON opereert in meer dan twintig landen, verdeeld over Europa, Amerika en Azië. De drie belangrijkste markten van AEGON zijn Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Daarnaast is AEGON sponsor van een aantal culturele instellingen en hoofdsponsor van voetbalclub AFC Ajax. AEGON heeft het hoofdsponsorschap van Ajax in seizoen 2008-2009 aanvaard en zal dit tenminste zeven jaar uitdragen.

Organisatiestructuur AEGON

AEGON N.V. bestaat uit drie organen, te weten:
- Algemene Vergadering van Aandeelhouders;
- Raad van Bestuur; en
- Raad van Commissarissen.

De Raad van Bestuur is belast met de algehele leiding en is daarmee verantwoordelijk voor de strategie, de bedrijfsdoelstelling en het risicoprofiel. Daarnaast houdt de Raad van Bestuur toezicht op de maatschappelijke aspecten van de onderneming en de ontwikkeling van de winst.

Leden van de directie en de voorwaarden voor hun aanstelling worden bepaald door de Raad van Commissarissen. Uitvoerende bestuursleden worden voorgedragen door de Raad van Commissarissen en benoemd tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

De Raad van Commissarissen houdt toezicht op de Raad van Bestuur. Leden van de Raad van Commissarissen worden ook benoemd door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. De Raad van Commissarissen is opgedeeld in vier commissies:
- Audit Committee;
- Compensation Committee;
- Nominating Committee;
- Risk Committee.

Commissarissen worden na het bereiken van de zeventigjarige leeftijd niet meer voorgedragen voor een (her)benoeming.