AFC Ajax NV

  • Beurscode: AJAX (Beursgenoteerd)
  • AFC Ajax is gevestigd in de Amsterdam Arena: Arena Boulevard 29, 1101 AX Amsterdam
  • AFC Ajax is de eerste en enige voetbalclub in Nederland met een beursnotering, sinds 1998
  • Er zijn 18.333.333 aandelen AFC Ajax in omloop, aanvankelijk uitgegeven voor 25 gulden (€11,34) per aandeel
  • Omzet AFC Ajax in 2010 was € 69,5 miljoen. Het resultaat was € 22,8 miljoen negatief
  • Omzet AFC Ajax in 2009 was € 67,2 miljoen. Het resultaat was € 3,4 miljoen negatief
  • AFC Ajax heeft in 2010 329 medewerkers in dienst, inclusief spelers en trainers

Over Ajax

Amsterdam Football Club Ajax is de eerste en enige Nederlandse voetbalclub met een beursnotering. Sinds 1998 staat de AFC Ajax NV genoteerd aan de Euronext Amsterdam. De aandelen zijn aanvankelijk uitgegeven voor 25 gulden (€11,34) per stuk. Met deze uitgifte haalde Ajax omgerekend 54 miljoen euro op. Slechts circa 10% van alle aandelen zijn vrij verhandelbaar. De rest is in bezit van de Vereniging Ajax (73%), verzekeraar Aviva (Delta Lloyd) circa 9% en voormalig beurshandelaar Adri Strating ongeveer 10%.

In 2008 was er sprake van beëindiging van de beursnotering van Ajax. Een commissie onder leiding van Uri Coronel, erelid en voormalig voorzitter van de club, onderzocht het uitblijven van successen van Ajax na de overgang naar de Amsterdam Arena en adviseerde te stoppen met de beurshandel. Toen de beursen eind 2008 in elkaar storten, besloot de Ajax directie dat een beursexit "niet opportuun" was.

Organisatiestructuur Ajax

De organisatiestructuur van Ajax bestaat uit een Vereniging en een Vennootschap (NV). De vereniging Ajax heeft een driekoppig bestuur en een Ledenraad, die de leden vertegenwoordigen. Het bestuur van de vereniging bestond tot voor begin november 2011 uit Uri Coronel (voorzitter), Joop Krant en Cor van Eijden. Tijdens de ledenraadbijeenkomst van 28 november 2011 heeft de ledenraad een interimbestuur gekozen. Dit interimbestuur is in functie tot en met 12 december 2011. De dag van de aandeelhoudersvergadering van AFC Ajax NV. Het interimbestuur bestaat uit Ernst Ligthart, Rob Been jr. en Roger van Boxtel.

De organisatiestructuur van Ajax NV bestaat uit een Directie en een Raad van Commissarissen. De directie van Ajax wordt gevormd door algemeen directeur Michael Kinsbergen, financieel directeur Jeroen Slop, directeur voetbalzaken Marc Overmars en directeur marketing Edwin van der Sar. De laatste algemeen directeur van Ajax was Rik van den Boog. Hij stapte per 1 juni 2011 op na aanhoudende kritiek van onder meer Johan Cruijff. De Raad van Commissarissen van Ajax werd tot 2011 gedeeltelijk gevormd door de bestuursleden van de Vereniging Ajax. In 2011 is de samenstelling van de Raad van Commissarissen van Ajax gewijzigd. De RvC werd toen samengesteld met Steven ten Have als voorzitter. Na de fluwelen revolutie van Johan Cruijff is er een nieuwe raad van commissarissen gevormd. Hans Wijers is de nieuwe voorzitter van de RvC.

"Fluwelen revolutie" in bestuur Ajax

Eind 2010 begon clubicoon Johan Cruijff door middel van zijn column in de Telegraaf actie te voeren voor veranderingen bij Ajax. Hij was niet tevreden over het spel en de organisatie van de club. Hij wilde onder andere dat meer oud-voetballers betrokken zouden worden in de organisatie. Uiteindelijk resulteerde zijn actie in de verkiezing van enkele oud-voetballers in de Ledenraad en in een Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA), waarin een nieuwe Raad van Commissarissen werd samengesteld.

Johan Cruijff in nieuwe RvC Ajax

De Raad van Commissarissen van AFC Ajax bestond van juli 2011 tot februari 2012 uit bedrijfsstrateeg Steven ten Have (voorzitter), tv-producent Paul Römer, oud-profvoetballer Edgar Davids, juriste Marjan Olfers en Johan Cruijff zelf. Zij vervingen Uri Coronel, Jan Haars, oud-bankier Joop Krant, media expert Frank Eijken en Globe Reizen-directeur Cor van Eijden.

Wegens onenigheid over de aanstelling van Louis van Gaal als nieuwe algemeen directeur, viel de RvC uiteen. De benoeming van Van Gaal ging vervolgens niet door. Ten Have en Römer stapten op 26 maart definitief op. Davids, Olfers en Cruijff stapte later ook op. In 2012 is de huidige raad geïnstalleerd onder voorzitterschap van Hans Wijers.

 

Aegon sponsor Ajax

Voetbalclub Ajax wordt gesponsord door een ander beursgenoteerd bedrijf: Aegon. Sinds 2008 prijkt de naam van de verzekeraar op de shirts van de spelers. Het sponsorcontract loopt tot en met 2015. Voorheen werd Ajax gesponsord door ABN Amro (1991 - 2008) en TDK (1982 - 1991).

AFC Ajax is opgericht op 18 maart 1900. Sinds de oprichting van de Eredivisie heeft Ajax altijd op het hoogste niveau geacteerd. Ajax is 30 keer landskampioen geweest, voor het laatst in het seizoen 2010/2011.

Prijzen:

- 30 keer landskampioen

- 18 keer KNVB Beker

- 7 keer Johan Cruijff Schaal

- 4 keer Europacup I/ Championsleague

- 1 keer Europacup II

- 1 keer UEFA cup

- 2 keer Wereldbeker

- 1 keer Europese Supercup

Meer Interviews Ajax