Unilever N.V. en Unilever plc

  • Beurscode: UNIA (Aex)
  • Consumenten kopen 170 miljard Unilever producten per jaar
  • Unilever verkoopt haar producten in 180 landen wereldwijd
  • Unilever heeft 171.000 medewerkers (ultimo 2011)
  • Omzet Unilever in 2011: € 46,5 miljard. Winst Unilever in 2011: € 4,62 miljard
  • Omzet Unilever in 2010: € 44,3 miljard. Winst Unilever in 2010: € 4,60 miljard
  • Omzet Unilever in 2009: € 39,8 miljard. Winst Unilever in 2009: € 3,7 miljard

Over Unilever

Unilever is een van de grootste producenten van levensmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging en hygiëne. In de schappen van winkels liggen meer dan vierhonderd merken die aan Unilever gekoppeld zijn. De drie branches waarin Unilever zich profileert zijn:

- Food Brands: er op gericht om de dagelijkse maaltijd gezond en speciaal te maken, ongeacht voor welke wereldkeuken.

- Home Care Brands: gericht op gemak en hygiëne.

- Personal Care Brands: gericht op het gevoel er goed uit te zien en goed te voelen voor iedereen.

De kernwaarden die Unilever voor alle merken hanteert zijn: schoon, actief, energiek en gezond. Voor iedereen.

De oorsprong van Unilever begint in 1890. In dit jaar werd Sunlight Zeep geïntroduceerd in Engeland. Het belang van Sunlight Zeep was groot: hygiëne werd bij iedereen onder de aandacht gebracht, de taken van de huisvrouw werden verlicht en mensen ervoeren meer plezier en aantrekkingskracht na het gebruik van de zeep.

Meerdere bedrijven bundelden de krachten en produceerden die eerste periode voornamelijk zeep en margarine. Na de Eerste Wereldoorlog konden veel bedrijven met moeite blijven bestaan, wat extra gold voor bedrijven in dezelfde branches. Deze bedrijven besloten niet te sluiten, maar te fuseren waardoor Unilever ontstond.

Organisatiestructuur Unilever
Unilever NV heeft een one-tier bedrijfsstructuur. De voorzitter hiervan is Michael Treschow en het uitvoerend management wordt geleid door CEO, Paul Polman. De one-tier board of directors geeft sturing aan de overkoepelende organisatie. De CEO is eindverantwoordelijk voor alle managementgerelateerde zaken die niet binnen de taken en bevoegdheden van de raad of algemene aandeelhoudersvergadering vallen. De leden van de board bespreken verslagen en rapporten van Unilever NV en komen hiervoor regelmatig bij elkaar.

The New Leader: using space to lead better

Progressive leaders are reshaping their businesses into systems that are as complex and adaptive as nature. How can the physical workplace enable this transformation and empower executives to lead better? Find out the latest solutions from Steelcase. >> Read more

Overige managers Unilever