Ondergang DSB: DNB neemt het over van Dirk Scheringa

Ondergang DSB: DNB neemt het over van Dirk Scheringa

12-10-2009 De rechtbank van Amsterdam heeft maandagochtend een noodregeling toegewezen aan de in problemen geraakte DSB. In een eerdere zitting vannacht wees de rechtbank het verzoek af van DNB om DSB uitstel van betaling te verlenen. In een tweede zitting besloot de rechtbank alsnog om DSB onder curatele te zetten.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de noodregeling aangevraagd vanwege een grote uitstroom van liquiditeiten die het voortbestaan van DSB op korte termijn in gevaar bracht. De noodregeling houdt in dat DNB het bewind van DSB overneemt.

Dirk Scheringa

Opmerkelijk is dat bestuursvoorzitter Dirk Scheringa maandagochtend liet weten dat de bank niet in acute nood verkeert. Dat heeft hij gezegd in een personeelsbijeenkomst van DSB op het hoofdkantoor. Volgens medewerkers heeft hij vandaag nog gesprekken met Wouter Bos en de rechtbank. Bronnen hebben gemeld dat hij in de late ochtend van maandag al in de rechtbank was.

Onterecht bericht Twitter

Dirk Scheringa liet maandagmiddag aan RTL Z weten dat hij kwaad is over de handelswijze van Wouter Bos en DNB. "Er was geen acute noodzaak om in te grijpen, zo oordeelde de rechter zondagavond nog. Het was wel krap allemaal, maar we konden doorgaan. Maar op Twitter stond vannacht ten onrechte het bericht dat DSB Bank failliet was. Dat zorgde voor onnodige onrust onder spaarders en medewerkers", aldus Scheringa.

Kredietcrisis geen oorzaak

Het ministerie van Financiën stelt in een verklaring dat het  belangrijk is te constateren dat de problemen van DSB niet zijn veroorzaakt door de kredietcrisis. Het gaat om een individuele, relatief kleine bank die zelf in problemen is gekomen door de bedrijfsvoering, onrust bij klanten, onduidelijke communicatie en de onzekerheid die daardoor is ontstaan. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat de DNB de noodregeling heeft aangevraagd voor DSB, aldus het ministerie van Financiën.

Curatoren Schimmelpenninck en Kuiper
Rutger Schimmelpenninck en Joost Kuiper zijn benoemd tot curatoren. Schimmelpenninck is ook al curator bij de bankroete zakenbank Lehman Brothers. Er is al een procedure gestart om de curatoren bij de verzekeringsonderdelen van DSB aan te stellen.

DSB in problemen
DSB was al eerder in de problemen gekomen omdat de bank klanten te hoge hypotheken heeft gegeven. Vervolgens riep Stichting Hypotheekleed de klanten op om hun geld van de bank af te halen om zo een faillissement af te dwingen. Maandag berichtte het Financieele Dagblad (FD) dat Scheringa vorige week al langs was geweest bij de Rabobank, ING, ABN Amro en Fortis, maar van een overname kwam het niet. Hij wilde ongeveer 250 miljoen euro voor de bank hebben, aldus het FD.

Stichting Steunfonds Probleemhypotheken

Vorige week vrijdag maakte DSB Bank bekend een akkoord te hebben gesloten met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken, voor een tegemoetkoming aan klanten die een te hoge hypotheek of onnodige verzekeringspolissen hebben afgesloten. De regeling zou de bank 26 miljoen euro kosten.

Lees ook:
> Nieuwe CFO DSB Bank beëindigt zijn functie
> Jeroen Drost, bestuursvoorzitter NIBC: ‘ Een bank leeft van
   vertrouwen'

> Kroymans vrijwel zeker failliet
> Wellink: banken geleidelijk gezonder

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook