Jolande Sap

Commissaris bij KPN

Jolande Sap

Persoonlijk

Naam: Drs. Jolande Sap

Geboortejaar: 1963

Nationaliteit: Nederlandse

Huidige functies Jolande Sap

2015 - heden Commissaris, KPN
2015 - heden Commissaris, KPMG
2014 - heden Voorzitter Raad van Toezicht, Arkin
2013 - heden Voorzitter Raad van Toezicht, Fairfood International
2014 - heden Partner bij adviesbureau Camunico, Camunico
2013 - heden Voorzitter, NPHF Federatie voor Gezondheid
2013 - heden Bestuurslid, Nationaal Groenfonds
2015 - heden Bestuurslid, Fondsenbeheer Nederland

Loopbaan Jolande Sap

2016 - 2017 Voorzitter, Nederlandse Vereniging Toezicht Cultuur
2016 - 2017 Voorzitter, Tijdelijke adviescommissie Vraagfinanciering MBO
2013 - 2016 Voorzitter, Innovatieraad Meerlanden afval en milieu
2014 - 2015 Programmamanager verduurzaming Nederlandse textiel- en kledingsector, MVO Nederland
2010 - 2012 Fractievoorzitter, GroenLinks Tweede Kamer
2008 - 2012 GroenLinks
2008 - 2009 Lector 'Leeftijd en Loopbaan', GITP en Hogeschool INHOLLAND
2003 - 2008 Directeur, LEEFtijd
1996 - 2003 diverse functies, o.a. adviseur ambtelijke top en hoofd inkomensbeleid, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
1992 - 1996 Wetenschappelijk medewerker, Emancipatieraad
1989 - 1992 Onderzoeker beloningsverschillen man/vrouw (promotie-onderzoek), Tinbergen Instituut, Universiteit van Amsterdam

Opleiding Jolande Sap

1989 - 1992 Universiteit van Amsterdam, Doctoraatsopleiding Tinbergen Instituut
1981 - 1989 Economie, Universiteit van Tilburg, specialisatie: politieke economie en filosofie

Overige vermeldingen


Top-100 Commissarissen 2016: nummer 94
JUST IN: JOLANDE SAP
COMMISSARIS MET EEN MISSIE
Vroeger was Den Haag hofleverancier van commissarissen. Altijd handig immers om iemand aan boord te hebben die daar de weg wist. Bovendien kwamen bedrijven voor vrouwelijke commissarissen steevast uit bij een oud-politica, senator of hoogleraar.

Later raakte de Haagse route een beetje in onbruik. Misschien dat de benoeming van Jolande Sap als commissaris van KPN door de ondernemingsraad daarom zoveel reactie opriep, hoewel ex-minister Jan Kees de Jager al eerder in het KPN-bestuur landde en het telecombedrijf nog steeds veel te maken heeft met overheid en toezichthouders. Of was het vanwege de ‘stekkerdoos’, waarmee Sap Geert Wilders op aanschouwelijke wijze probeerde duidelijk te maken dat hij als gedoogpartner beter de stekker uit het kabinet van VVD en CDA kon trekken?

Oud-ABN Amro-topman Jan Kalff waagde zich ooit aan eenzelfde soort toneelstukje, door eind jaren negentig op een persconferentie over de halfjaarcijfers de verschillende soorten klanten van de bank te vergelijken met een gezonde appel, een gave perzik, een rijpe banaan en een rotte peer. En daar hoor je niemand over. Sap was Tweede Kamerlid voor GroenLinks, volgde Femke Halsema op als fractieleider en leed vervolgens een pijnlijke verkiezingsnederlaag, waarna ze opstapte. Sindsdien verzamelde ze een portefeuille bestuurs- en toezichtfuncties rond de (duurzaamheids)thema’s voedsel, kleding en gezondheid.

Daarnaast is ze dus commissaris bij KPN en inmiddels ook bij accountant KPMG, dat meer aansluiting met de maatschappij moet krijgen om het vertrouwen te herstellen. Wellicht brengt Sap de gewenste groundedness met zich mee, als dochter van een vader die onder meer stuurman, helikopterpiloot, eigenaar van een wegenbouwbedrijf en café- en hoteleigenaar was. Bij KPN kan ze zich misschien over de bonussen buigen. Sap promoveerde ooit op de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen, de gender pay gap. KPN heeft haar echter niet in de remuneratiecommissie gezet, maar in de auditcommissie. Gek hè?

KPN
- lid auditcommissie

KPMG
- lid auditcommissie

Arkin
- lid financiële commissie

Fondsenbeheer Nederland
- voorzitter remuneratiecommissie

Trivia


Jolande Sap zet zich in voor verduurzaming van bedrijfsleven en samenleving. Zij werkt als ondernemer, adviseur en toezichthouder aan duurzaam leiderschap en sectorbrede transities in onder meer de gezondheidszorg, kleding en voeding.

Van september 2008 tot oktober 2012 was Jolande Sap lid van de Tweede Kamer en gedurende de laatste twee jaar fractievoorzitter van GroenLinks. Daarvoor was zij als econome actief in wetenschap, beleid en bedrijfsleven. Steeds met als missie: laten zien dat een eerlijke samenleving economisch gezien ook het langst meegaat.

Top-100 Commissarissen

Top-100 Corporate Vrouwen