Klaas Knot: EU stabiliteitspact bleek een lachertje

Klaas Knot: EU stabiliteitspact bleek een lachertje

26-09-2011 Klaas Knot, de nieuwe president van De Nederlandsche Bank, laat meteen van zich spreken in het huismagazine van DNB.

Klaas Knot vindt dat landen met een te groot begrotingstekort automatisch sancties opgelegd moeten krijgen en een dwingend herstelprogramma moeten ondergaan.

EU toezichthouder
‘De besluitvorming daarover moet weg bij de politiek en worden neergelegd bij een onafhankelijke Europese budgettaire autoriteit, niet bij de ECB’, aldus Klaas Knot in het DNB Magazine.

Stabiliteitspact
De kersverse DNB-president stelt: 'Toen het erop aankwam bleek het Stabiliteits- en Groeipact een lachertje’. Nu ligt de beslissing over landen die zich niet aan de afspraken houden namelijk bij de regering.

Klaas Knot
Deze bevoegdheid moet volgens Knot worden overgeheveld naar een EU-toezichthouder. De ECB is niet geschikt voor deze taak, zo meent de DNB-president.

Europese Centrale Bank
‘De ECB is opgericht om de prijsstabiliteit te bewaken’. Volgens Knot is de supranationale instelling ‘al veel te ver gegaan in het ingrijpen op financiële markten met het opkopen van staatsobligaties’.

Staatshuishouding
Verder stelt Knot dat de Zuid-Europese landen orde op zaken moeten stellen door effectiever belasting te heffen, minder uit te geven en markten te hervormen.

Griekenland
‘Dat geldt ook voor de Grieken’. 'Als het land zijn economie privatiseert, zoals in Noord-Europa allang is gebeurd, dan wordt de staatsschuld meteen tot beheersbare proporties teruggebracht', aldus Knot.

Lees ook:
> CV Klaas Knot
> Klaas Knot gekozen tot President DNB
> Klaas Knot: Topbestuurder mei 2011
> Lex Hoogduin: onafhankelijkheid DNB aangetast met benoeming Knot
> DNB Bestuur

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook