Beleggers niet enige verliezers in leasezaak

Beleggers niet enige verliezers in leasezaak
Het Gerechtshof in Amsterdam heeft de zogeheten Duisenberg-schikking verbindend verklaard. Maar daarmee is de aandelenleasezaak niet afgedaan.

Drie, vier jaar geleden kreeg ik regelmatig dezelfde besmuikte vraag van kennissen of lezers van het weekblad waarvoor ik werkte: 'Ik ben zwaar het schip in gegaan met aandelenlease en zit opgescheept met een flinke schuld. Wat moet ik doen? Procederen of mijn verlies nemen?' Mijn standaard antwoord luidde dan: 'Ligt eraan. Wie zich bij een groot collectief aansluit, maakt meestal wel kans op een aanvaardbare regeling. Maar het belangrijkste is dat die Legiolease-ellende u niet elke nacht wakker houdt of dat uw huwelijk eraan kapot gaat.

In dat geval kunt u er beter een dikke streep onder zetten.' Nogal wat mensen besloten daarop hun schuld af te betalen. Te voorbarig, zo leek het, want wie procedeerde bleek een goede kans op succes te maken. Maar volgens de Consumentenbond is de uitspraak van het Amsterdamse Hof juist voor degenen die destijds hun verlies namen goed nieuws. Want ook voor de tienduizenden beleggers die niet collectief procedeerden - via de stichtingen Leaseverlies of Eegalease - geldt dat ze, conform de in 2005 door wijlen Wim Duisenberg uitonderhandelde schikking, in principe tweederde van hun restschuld vergoed krijgen. Anders gezegd: voor menigeen die dacht het gedoe met de Vermogensversneller of de Winstverdriedubbelaar achter zich te hebben gelaten, valt er nog wat geld terug te halen. (Zorg er in elk geval voor dat Dexia uw actuele adresgegevens heeft!) De uitspraak van het hof is bovendien niet volledig bindend: wie denkt een sterke zaak te hebben en niet opziet tegen een procedure van vele jaren, kan via een opt out  alsnog proberen via de rechter zijn gelijk - en zijn geld - te halen. Zoveel is zeker, de slepende affaire rond aandelenlease kent vooral verliezers. Veel van de 700.000 leasecontracten die sinds beginjaren '90 zijn verkocht, staan - ondanks het herstel van de AEX in de voorbije jaren - nog altijd diep onder water. Wat weer verband houdt met het feit dat er in deze producten doorgaans veel aandelen van totaal geflopte bedrijven als Ahold, KPN en Getronics zaten. Enig medelijden is hier bovendien op zijn plaats met Dexia, de Frans-Belgische bankverzekeraar die in 2000 ruim 400 miljoen euro betaalde voor Aegon-dochter Labouchere, de veruit grootste aanbieder van aandelenleaseproducten. Een grandioze miskoop. Want de lease-affaire bezorgde Dexia zoveel publicitaire en financiele schade dat de bank zich uiteindelijk genoodzaakt zag zich helemaal uit Nederland terug te trekken. De leaseaffaire heeft trouwens ook de reputatie van de Nederlandse financiële markt geen goed gedaan. De dubieuze manier waarop reclame werd gemaakt voor producten als de KoersWinstStapelaar en Vliegwiel en hoe ze aan de man werd gebracht, had door toezichthouders nooit mogen worden toegestaan. Een excuus van de AFM en De Nederlandsche Bank waren op zijn plaats.

facebook