Canada heeft meer olie dan Saudi Arabië

Canada heeft meer olie dan Saudi Arabië
Het klonk zo veelbelovend. De olieproblemen waren voorbij. In de Canadese zandgronden was meer olie aanwezig dan onder de woestijnen van de Saudi's. Met een olieprijs van rond de 15 dollar, was de exploitatie ervan nooit echt interessant geweest.
Maar nu met de huidige olieprijs en een kostprijs van 30 dollar per vat lagen de winsten voor het oprapen. De optimisten wisten het zeker. Canada zou binnen een aantal jaren jaarlijks even veel olie produceren als Saudi Arabië. De miljardeninvesteringen stroomden inderdaad toe. Bedrijven uit China, Zuid Korea, Frankrijk, Japan namen in 2005 massaal Canadese 'oilsands' bedrijven over. Ook Nederland in goed vertegenwoordigd in het gebied rondom Alberta. Shell Canada is met een investering van bijna 13 miljard dollar één van de grootste spelers. Andere teerzand giganten zijn, Synenco die bijna 11 miljard investeert in het Horizon Oil Sands Project en Suncor Energy besteed ruim zeven miljard om productie te verdubbelen.
Maar zoals altijd blijkt de praktijk weerbarstiger dan de theorie. Uit een recente studie 'Growing Production and Increasing Challenges in Canada's Oilsands' blijkt dat er zoveel energie nodig is om het teer uit het zand los te stomen dat er serieuze geluiden opgaan om eerst een kerncentrale in het gebied te bouwen. Er is een vat olie aan energie nodig om er drie te produceren. Ook de bouwkosten van de grote productie-installaties blijken de pan uit te rijzen. Alles wordt veel duurder dan verwacht. Om stank en andere vervuiling tijdens het productieproces tegen te gaan moeten er miljarden extra geïnvesteerd worden. Door de olieboom is er een tekort aan alles. En wat schaars is is duur. Wie geld wil verdienen moet onmiddellijk het vliegtuig naar Edmonton pakken. Iedereen die kan lopen en praten kan zo een baantje uitzoeken. Aanvangssalaris meestal rond de $50.000. Een beetje truckchauffeur pakt het dubbele. Dagelijks landen er vliegtuigen die personeel overvliegen uit het Caribische gebied en Latijns Amerika. Deze plotselinge toestroom heeft ook geleid tot een verdubbeling van de huizenprijzen in het gebied. En nu de olieprijs al 25 procent is gedaald nemen de zorgen van de oliebedrijven in de regio en beleggers in de projecten alleen maar toe. De winstmarge wordt immers steeds kleiner bij een dalende olieprijs. Door alle tegenslagen zal Canada in 2020 volgens het rapport hooguit 3,7 miljoen vaten olie per dag gaan produceren. De totale wereldwijde vraag naar olie wordt dan op 120 miljoen vaten geschat. Daarmee is weer eens duidelijk gemaakt dat de Canadese teerzanden niet de oplossing zijn voor de steeds grotere spanning op de oliemarkt
facebook