De consumerization of IT

De consumerization of IT
Tekst: Rob van der Hoeven, Citrix
Werknemers willen op kantoor net als thuis gebruikmaken van toegankelijke programma’s en sociale media. Het liefst nemen ze hun eigen apparaten mee.

Waar voorheen het bedrijfsleven de belangrijkste IT-trends dicteerde, nemen consumenten de macht over. Zij nemen nu als eerste die nieuwe technologieën in gebruik. Bedrijven houden deze ontwikkelingen in de gaten en volgen ze. Deze omslag wordt ook wel de consumerization of IT genoemd. Chat, sociale netwerken en smartphones hebben pas hun weg naar het bedrijfsleven gevonden nadat deze waren omarmd door consumenten.

Bring your own
Niet zo vreemd dus dat steeds meer werknemers ook op kantoor gebruik willen maken van hun eigen smartphone, laptop of tablet. Er is bijna geen bedrijf meer te vinden waar dit niet het geval is: in ruim negen op de tien organisaties willen medewerkers met hun eigen apparaten werken. Dit betekent overigens niet dat negen op de tien werknemers een eigen apparaat daadwerkelijk mee mag nemen naar de werkvloer (ook wel bring your own genoemd). Dat percentage ligt op 28 procent, zo blijkt uit cijfers uit de BYO-Index, een onderzoek van Vanson Bourne in opdracht van Citrix onder zevenhonderd IT-professionals in zeven landen.

BYO-beleid
Hoewel bring your own duidelijk bezig is aan een opmars in het bedrijfsleven, hebben veel organisaties nog geen officieel beleid op dit gebied. Slechts 44 procent heeft richtlijnen voor het gebruik van eigen apparatuur. Wel is maar liefst 94 procent van de ondervraagde organisaties van plan om tussen nu en 2013 een formeel BYO-beleid op te stellen. De voornaamste reden om privéapparaten toe te staan op de werkvloer is het aantrekken en behouden van talent en jonge medewerkers. Ook het mogelijk maken van telewerken is een belangrijke katalysator. Productiviteit wordt ook genoemd als reden: het gebruik van eigen apparatuur maakt het eenvoudiger voor medewerkers om buiten kantoor te werken – ze beschikken immers al over bedrijfsapplicaties en bestanden via hun eigen apparaat. Ook kostenbesparingen spelen mee, één op de drie bedrijven gaf dit aan als reden om privéapparatuur toe te staan. BYO zorgt ervoor dat bedrijven minder hoeven te investeren in apparatuur. Daarnaast hebben medewerkers minder IT-training en -ondersteuning nodig als ze op hun eigen apparaten werken.

Tablets
Het apparaat dat het meeste wordt meegenomen naar de werkvloer is nu nog de laptop.In 38 procent van de organisaties wordt minimaal één privélaptop gebruikt. De verwachting is dat tablets een enorme opmars zullen maken: nu worden privétablets nog gebruikt in acht procent van de organisaties, de verwachting is dat dit zal verdrievoudigen in 2013.

Bezwaren
Er zijn redenen voor organisaties om terughoudend te zijn tegenover het meenemen van eigen apparatuur, namelijk de beveiliging, het beheren van applicaties en de verwachte IT-kosten. Het is nog een raar idee dat de medewerker de deur uit loopt met zijn iPad of laptop, wat de veiligheid in gevaar lijkt te brengen. Deze bezwaren kunnen worden weggenomen door gebruik te maken van ‘desktopvirtualisatie’, waarbij alle applicaties en data niet op de pc, laptop of tablet staan, maar centraal worden geleverd vanuit een datacenter. Zo hebben organisaties de controle over IT-kosten en loopt de beveiliging geen gevaar. Wie het kantoor uitloopt met zijn laptop of ander apparaat, verliest de verbinding met het netwerk. Dus als een kwaadwillende de laptop wil gebruiken, moet opnieuw worden ingelogd, anders dan bijvoorbeeld bij een USB-stick. Als die in verkeerde handen valt en niet sterk is beveiligd, kan alles wat erop staat bekeken worden.

Centraal Datacenter
Voor de IT-afdeling biedt het veel voordelen als software, besturingssystemen en bestanden niet worden opgeslagen op de harde schijf van een apparaat, maar in een centraal datacenter waar de gegevens kunnen worden beheerd en beveiligd. Als er bijvoorbeeld nieuwe bedrijfssoftware beschikbaar komt, is het niet meer nodig om met een cd-rom langs de pc’s van alle werknemers te lopen om deze te installeren. Virtualisatie zorgt ervoor dat alle applicaties centraal beschikbaar zijn en met één klik op de apparaten van medewerkers toegankelijk worden gemaakt. Ook voor werknemers zijn er voordelen aan desktopvirtualisatie. Ze zijn flexibel omdat ze overal hetzelfde beeld en de juiste informatie krijgen en met dezelfde snelheid kunnen werken als op kantoor, ongeacht het apparaat (pc, Mac, tablet, smartphone of laptop) waarop ze werken of de locatie. Bijna tweederde (62 procent) van de onderzochte organisaties heeft al geïnvesteerd in desktopvirtualisatie of is van plan dat binnen twee jaar te doen. Acht op de tien daarvan heeft deze investering deels of helemaal gedaan om BYO binnen de organisatie mogelijk te maken.

Nederland koploper
Van alle westerse landen die zijn onderzocht, loopt Nederland duidelijk voorop in het gebruik van apparaten van de medewerker zelf. Drie op de tien Nederlandse werknemers gebruikt een eigen smartphone, laptop, tablet, netbook of pc voor werkdoeleinden. Over twee jaar is dat percentage naar verwachting toegenomen tot 37 procent. Alleen India doet het beter dan Nederland: op dit moment neemt 34 procent daar een eigen apparaat mee naar kantoor, over twee jaar is dat 38 procent. Ook opvallend is dat Nederlandse werkgevers minder vaak een financiële bijdrage leveren aan de aanschaf van het eigen apparaat. Bijna vier op de tien werknemers betalen alles zelf. Het wereldwijde gemiddelde ligt een stuk lager, op 28 procent. Slechts een kwart van de werkgevers betaalt alles bij ons, wereldwijd is dat de helft.

Deza analyse over Consumerization of IT is geschreven door Rob van der Hoeven (Area Vice President & Managing director Citrix).

Illustratie: Yvonne Kroese

Lees ook:
> CV Rob van der Hoeven
> Citrix directeur Van der Hoeven: telewerken kan altijd overal
> Het nieuwe werken & modern leiderschap

facebook