Sterke euro of zwakke dollar?

Sterke euro of zwakke dollar?
De vluchten naar New York moeten zo langzamerhand overvol zitten. Want het is lekker shoppen met zo'n goedkope dollar. Of is de wegzakkende Amerikaanse munt een teken dat de economie op het punt staat onderuit te gaan en dat we dus beter de hand op de knip kunnen houden?

PvdA minister Wouter Bos weet het wel: die heeft het over een sterke euro. Volgens hem was het hele idee van de monetaire unie nou juist dat Europa een sterke munt zou krijgen. ‘We mogen blij zijn dat anderen zoveel vertrouwen hebben in onze munt', zo stelde Bos afgelopen maandag in Luxemburg, bij een vergadering van de Europese ministers van Financiën.
Maar Bos begrijpt er niets van. Dat de dollar zo goedkoop is, is niet in de eerste plaats te danken aan de kracht van de Europese economie, maar aan de zwakte van de Amerikaanse.

Zeker, alles is relatief, maar om jezelf nou sterk te noemen omdat de buurman toevallig ziek is geworden, dat is toch wel erg gemakkelijk.

Sterker nog: het is ronduit gevaarlijk om de zwakte van een ander als je eigen kracht te zien. Want een zwakke dollar is wel degelijk een gevaar voor de wereldeconomie en daarmee ook voor Europa.

De Amerikaanse economie koelt sinds het begin van het jaar af en wordt bovendien geplaagd door problemen op de huizenmarkt. Valutahandelaren verwachten daarom dat de rente in de VS de komende tijd zal dalen, terwijl die in Europa hoger zal blijven. En dus willen ze liever euro's hebben, dan dollars. Bovendien, zo luidt de algemene analyse over de dollar, importeren de Amerikanen nu al jaren meer dan dat ze exporteren. Op de pof leven, dat valt niet eeuwig vol te houden. Vroeg of laat moet de dollar de rekening recht trekken.

Overigens is Alan Greenspan, de voormalige voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, het met dat laatste deel van de analyse niet eens, zo blijkt uit zijn recent verschenen boek. Volgens Greenspan is het poffen van de Amerikanen niet het probleem. Amerikanen gaven de afgelopen jaren niet teveel geld uit, maar de rest van de wereld wilde nou eenmaal graag geld investeren in Amerika, omdat daar het beste rendement te behalen viel.
Overigens kan ook in het verhaal van Greenspan, de dollar inzakken.

Dat gebeurt nu dus. Niet omdat Europa ineens superieur aan het worden is, maar omdat de Amerikaanse aan vaart verliest.

facebook