Next50 Commissarissen

Next50 Commissarissen

Next50 Commissarissen 2022

Uit de Next50 2022 wordt duidelijk dat de doorstroom van commissarissen uit de c-suite weer op gang komt, dat het aantal vrouwen stagneert en dat de vraag naar de digi- en HR-discipline toeneemt.

Lees ook: onze analyse van de Next50 Commissarissen 2022

1 Roderick  Munsters

(-) Roderick Munsters

Aanvoerder van de Next50 2022 is Roderick Munsters. De oud-Robeco-topman heeft een zware toezichtportefeuille in binnen- en buitenland, waarin vermogensbeheer de rode draad vormt. Niet alleen de aandelenbeurzen beleefden het afgelopen jaar een hausse, dat gold ook voor de toezichtpunten van Munsters. De voormalige superbelegger kan wellicht doorgroeien tot een supercommissaris door de toezichtfuncties in zijn ‘mandje’ wat meer te spreiden en ook buiten de financiële sector te kijken.

2 Johan van Hall

(-) Johan van Hall

De nummer 2 op de lijst, Johan van Hall, is eveneens een echte financial, maar dan afkomstig uit de traditionele bankenwereld. Hij werkte 35 jaar lang bij ABN Amro, waar hij tot zijn vertrek in 2018 coo en vicevoorzitter was. Van Hall maakte het allemaal mee: de financiële crisis, de nationalisatie en de ontvlechting, waarvoor hij verantwoordelijk werd. Inmiddels heeft hij het groengele schild ingeruild voor het blauw-oranje Rabo-poppetje. Niet als bestuurder, maar als commissaris.

3 Gert-Jan van den Akker

(-) Gert-Jan van den Akker

Op nummer 3 vinden we Gert-Jan van den Akker. Hij ging vorig jaar eveneens toezicht houden bij Rabobank. De roots van Van den Akker liggen in de agro-industrie: a one-company man die zijn hele loopbaan doorbracht bij het Amerikaanse Cargill, waar hij internationaal actief was en als laatste rol de functie van cro vervulde. Geen wonder dat hij bij Rabo zitting kreeg in (onder meer) het risk committee. Met zijn ervaring en netwerk in de food & agri-sector is Van den Akker daarnaast op strategisch gebied een goede sparringpartner voor het bestuur.

4 Jan  Zijderveld

(-) Jan Zijderveld

Unilever is preferred supplier voor de top-5 van de Next50: voor twee commissarissen opende het doorlopen van de ‘hogeschool voor marketing’ de deuren naar een commissariaat bij Nederlandse topbedrijven. Zo werd Unilever-veteraan Jan Zijderveld vorig jaar commissaris bij supermarktketen Ahold Delhaize (en bij de Deense juweliersketen Pandora). De drie jaar ervoor was Zijderveld druk met crisismanagement: als ceo van de Amerikaanse cosmeticaketen Avon en als commissaris van Hema, dat zwaar gebukt ging onder schulden en de pandemie.

5 Nitin  Paranjpe

(-) Nitin Paranjpe

De andere Unilever-veteraan in de top-10 vinden we op nummer 5: Nitin Paranjpe. De Indiër is coo van het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern en daarnaast sinds vorig jaar commissaris bij Heineken. Daarmee heeft hij de hoogste positie van de vier buitenlandse commissarissen op de lijst. 

Verantwoording
Een commissaris komt in aanmerking als hij of zij een of meer functies als commissaris of bestuurder bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Hieronder verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 500 miljoen euro.
Anders dan bij de Top-100 Commissarissen gaat het niet alleen om de punten, maar is ook gekeken naar de timing van de commissariaten: commissarissen moeten aan het opbouwen zijn, niet aan het afbouwen. Uit het universum van commissarissen bij de genoemde bedrijven zijn commissarissen geselecteerd die daarbij nog een bestuursfunctie hebben of die tot voor kort nog hadden. Ook moesten de kandidaten nieuwe commissariaten hebben geaccepteerd in de laatste twee jaar. Als peildatum is 1 februari 2022 aangehouden.

Puntenverdeling
De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van de hoogte van het eigen vermogen van de ondernemingen waar zij een functie hebben. Toezichthoudende functies bij deze ondernemingen wegen zwaarder mee dan uitvoerende functies. Daarnaast krijgen de commissarissen punten voor voorzitterschappen van raden van commissarissen, chairmanposities van boards of directors en voorzitterschappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies.

Ten slotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en overige grote ondernemingen.

Niet-financiële criteria
De oplettende lezer zal het al opgevallen zijn: in de top van deze lijst staan veel commissarissen met toezichtsfuncties bij financials. Hetzelfde zien we gebeuren in de Top- 100 Commissarissen. Dit is het resultaat van onze methode van puntentelling, waarbij ieder bedrijf wordt gewogen op basis van het eigen vermogen. Sinds de financiële crisis van 2008 liggen de eigenvermogenseisen voor financials hoger, waardoor die organisaties – wellicht disproportioneel – zwaarder meetellen. Al een tijdje vindt ook de redactie van Management Scope dat de invloed van een bedrijf gemeten zou moeten worden door meer dan alleen dit financiële criterium. Wij zijn dan ook bezig met een heroverweging van onze puntentelling. Hoe die vorm gaat krijgen, daar komen we nog op terug, maar dat niet-financiële prestaties in die nieuwe telling zwaarder gaan wegen is zeker.

facebook