DAF-topman Aad Goudriaan in conflict met OR

DAF-topman Aad Goudriaan in conflict met OR

28-05-2009 De ondernemingsraad van DAF Trucks heeft het vertrouwen in DAF-topman Aad Goudriaan opgezegd. Dat heeft het Eindhovens Dagblad donderdag bekendgemaakt.


Het opzeggen van het vertouwen in de DAF-topman heeft vooral ‘signaalwerking' richting het personeel en de commissarissen over hoog opgelopen spanningen en dreigende impasses.

Personeelsvertegenwoordiging ‘regelmatig geschoffeerd'
Aad Goudriaan zou volgens de ondernemingsraad van DAF de personeelsvertegenwoordiging regelmatig geschoffeerd hebben. Nadat vakorganisaties en onderhandelaars van DAF een paar maanden geleden een akkoord hadden gesloten over het vermijden van ontslagen voor 170 kantoormedewerkers, greep Goudriaan eigenmachtig in.

Volgens de afspraak zou er tijdens de werktijdverkorting geen reorganisaties worden doorgevoerd. De topman bleek het hier niet mee eens te zijn en schrapte die clausule. Hierop liepen de bonden woedend weg. Hierop zijn afspraken opnieuw herzien en kwam er alsnog een overeenkomst.

Informatie achtergehouden
Tijdens een productiestop zou Goudriaan begin deze maand vakantiedagen inroosteren van het personeel. De fabrikant van bedrijfsvoertuigen zou geen andere mogelijkheid hebben door het geringe aantal orders en de lage marktvraag. De ondernemingsraad was het daar niet mee eens. Verder verwijt de OR de DAF-topman dat hij vergaderingen met de OR verzuimt zonder afmeldingen. Goudriaan zou ook informatie achterhouden voor de ondernemingsraad.

Verhoudingen al langer op scherp
Er zou achter de schermen gewerkt worden aan bemiddelingspogingen waarbij leden van de raad van commissarissen of oud DAF-baas Jim Cardillo benaderd worden. Verder zouden de verhoudingen tussen de DAF-topman en de personeelsvertegenwoordiging al langer dan een jaar op scherp zitten. Het conflict met Goudriaan wordt bevestigd door de voorzitter van de ondernemingsraad, Bauke Wynia.

‘Hoog opgelopen emoties'
Er spelen zich grote belangen af bij DAF Trucks en de OR maakt spannende tijden door. Een DAF-zegsman spreekt van hoog opgelopen emoties. Felix Alejandro, FNV-vakbondsbestuurder, gaf vorige week nog te kennen op te stappen als onderhandelaar bij DAF omdat hij was 'moe gestreden'.

Truckproductie flink teruggelopen

Als gevolg van de economische crisis is de truckproductie per dag teruggelopen naar 80 trucks. In dezelfde periode vorige jaar bedroeg de truckproductie nog 245 trucks. Om gaten in de productieplanning te voorkomen is de productie de afgelopen maanden stilgelegd.

Ondanks de vertrouwenscrisis tussen Goudriaan en de OR zijn gisteren nog onderhandelingen geweest over de aanvraag voor deeltijd-WW. De OR-voorzitter vindt dat vakbonden hun handen vrij moeten houden om te kunnen blijven onderhandelen.

Lees ook:
> Biografie Aad Goudriaan
> DAF maakt gebruik van werktijdverkorting
> Met de vlam in de pijp
> DAF schrapt 400 banen extra
> Dossier kredietcrisis

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook