
Next50 Commissarissen
Next50 Commissarissen 2025
Een ‘herintreder’ voert dit jaar de Next50 aan. De lijst kent ten opzichte van vorig jaar 17 nieuwe namen. Opvallend (of wellicht: verontrustend) is dat het aantal vrouwen in de lijst is afgenomen, en dat de lijst minder ‘kleurrijk’ is dan voorgaande jaren. Ook de jongeren zijn allesbehalve oververtegenwoordigd. We vragen ons af: mag het een onsje meer zijn?
Lees ook: onze analyse van de Next50 Commissarissen 2025

(-) Sandra Berendsen
Sandra Berendsen, die op haar spreekwoordelijke visitekaartje dus de nogal unieke functietitel ‘melkveehouder/ commissaris’ heeft staan, vervult commissariaten bij KPMG en FrieslandCampina en Rabobank. Zij heeft daarmee een indrukwekkende portefeuille met belangwekkende commissariaten in ‘agri’, ‘food’ en ‘finance’, met als specialisatie ook nog eens complexe coöperatieve of partnerschapsomgevingen. Deze portefeuille levert haar – met ruime voorsprong – een overtuigende nummer-1-notering op in de Next50. Sterker: met deze portefeuille zien we Berendsen vermoedelijk niet meer terug in een volgende editie van de Next50, maar promoveert ze zo goed als zeker naar de Top-100 Commissarissen.

(19) Annette Ottolini
De tweede plaats in de Next50 is weggelegd voor Annette Ottolini. Zij is algemeen directeur van Evides en was al langer commissaris bij de Nederlandse Waterschapsbank, maar vooral door haar relatief nieuwe functie als president-commissaris van facilitair dienstverlener Vebego scoort zij behoorlijk wat impactpunten. Daarmee stijgt ze van een 19de plaats vorig jaar, naar een mooie plek op het erepodium dit jaar.

(16) Cees 't Hart
De nummer 3 in de ranglijst is iemand uit de categorie ‘oude rot in het vak’ (we spreken dit uiteraard met zeer veel respect uit): oud-Carlsberg-ceo Cees ’t Hart. Nadat ’t Hart in 2023 het historische brouwerijcomplex in Kopenhagen definitief had verlaten, verzamelde hij een interessante portefeuille aan toezichthoudende functies. Hij is onder andere non-executive director bij de Amerikaanse voedingsmiddelengigant Mondelez International, bekend van merken als Milka, Oreo, Cadbury en Toblerone, en president-commissaris bij Randstad. Die laatste functie telt in onze telling het zwaarst mee, omdat Randstad in Nederland is gevestigd. Hij vulde zijn portefeuille afgelopen jaar met toezichthoudende rollen in de maatschappelijke sector, zoals bij SOS Kinderdorpen. Mocht ’t Hart zijn uitgebreide ervaring dit jaar nog eens inzetten in de rvc van een beursgenoteerde onderneming, dan kunnen we hem zomaar terugzien in de Top-100 Commissarissen.

(33) Dirk Anbeek
Op plaats 4 vinden we bedrijfseconoom en voormalig ceo van Landal Green- Parks, Dirk Anbeek. De huidige commissaris van onder meer Roompot en Sligro zei afgelopen jaar ‘ja’ tegen een van de meest bijzondere commissariaten van Nederland: die bij voetbalclub Ajax. Een commissariaat waar je maar net ‘zin’ in moet hebben, want de functie is in het verleden al vaak omgeven geweest met supportersgedoe, hoogoplopende emoties en spottende vermeldingen in tv-rubrieken als Vandaag Inside. Met zijn benoeming in de Johan Cruijff Arena stijgt Anbeek met superstip van nummer 33 vorig jaar naar nummer 4 dit jaar – een positie waar Ajax het niet voor zou doen overigens.

(14) Daniëlle Jansen Heijtmajer
Ook de nummer 5, Daniëlle Jansen Heijtmajer, heeft de vaart omhoog er goed in. Ze stijgt van plaats 14 naar 5. Dat heeft ze voornamelijk te danken aan haar toezichthoudende rol bij verzekeraar a.s.r., maar ze is ook commissaris bij Uber Payments, naast haar bestuurlijke rol als global director finance, shared services & enterprise risk management van FrieslandCampina.
Bekijk de volledige lijst
Verantwoording
Een commissaris komt in aanmerking als hij of zij een of meer functies als commissaris of bestuurder bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Hieronder verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 500 miljoen euro.
Anders dan bij de Top-100 Commissarissen gaat het niet alleen om de punten, maar is ook gekeken naar de timing van de commissariaten: commissarissen moeten aan het opbouwen zijn, niet aan het afbouwen. Uit het universum van commissarissen bij de genoemde bedrijven zijn commissarissen geselecteerd die daarbij nog een bestuursfunctie hebben of die tot voor kort nog hadden. Ook moesten de kandidaten nieuwe commissariaten hebben geaccepteerd in de laatste twee jaar. Als peildatum is 1 februari 2025 aangehouden.
Puntenverdeling
De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van de hoogte van het eigen vermogen van de ondernemingen waar zij een functie hebben. Toezichthoudende functies bij deze ondernemingen wegen zwaarder mee dan uitvoerende functies. Daarnaast krijgen de commissarissen punten voor voorzitterschappen van raden van commissarissen, chairmanposities van boards of directors en voorzitterschappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies.
Ten slotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en overige grote ondernemingen.