Next50 2025: Een onsje minder

Next50 2025: Een onsje minder
Een ‘herintreder’ voert dit jaar de Next50 aan. De lijst kent ten opzichte van vorig jaar 17 nieuwe namen. Opvallend (of wellicht: verontrustend) is dat het aantal vrouwen in de lijst is afgenomen, en dat de lijst minder ‘kleurrijk’ is dan voorgaande jaren. Ook de jongeren zijn allesbehalve oververtegenwoordigd. We vragen ons af: mag het een onsje meer zijn?

In de coulissen van het Nederlandse toezicht staan nieuwe, talentvolle commissarissen klaar om de komende jaren de rol van topcommissaris te spelen. Ze komen nog net niet in aanmerking voor de Management Scope Top-100 Commissarissen, maar ze beschikken inmiddels wél over een interessante portefeuille. Daarmee sorteren ze voor op het centrum van de macht in het Nederlandse bedrijfsleven. Management Scope zet de 50 opvallendste ‘nieuwelingen’ in toezichthoudersland op een rij in de Next50. Wie zijn deze mannen en vrouwen die aan de deur kloppen? Zijn het echt nieuwe, onbekende talenten? Of zijn het de oude rotten uit de rvb’s die nu hun kennis ter beschikking stellen aan de rvc?

> Heeft u de volledige lijst al gezien?
Bekijk hier de Next50 Commissarissen 2025

Sandra Berendsen
is de nieuwe nummer 1 in de Next50, de jaarlijkse ranking van Management Scope van toezichthoudend talent in Nederland. Berendsen is als toezichthouder eigenlijk een ‘herintreder’. Ze stond namelijk al eens eerder genoteerd in de ranglijst (nummer 8 in 2019), maar moest door persoonlijke omstandigheden tijdelijk een pas op de plaats maken in toezichthoudend Nederland. Dat wil zeggen: de plicht thuis op het melkveebedrijf in Markelo riep. Daardoor moest ze haar commissariaten bij ForFarmers en FrieslandCampina opgeven om letterlijk en figuurlijk weer met de poten in de modder plaats te nemen, of beter gezegd: in de overall achter de melkmachines. In een interview zegt ze daarover: ‘Stond ik ineens ’s nachts een storing aan de melkrobots op te lossen.’ Toen de rust op haar boerenbedrijf terugkeerde, keerde Berendsen ook terug in de rvc.
Berendsen, die op haar spreekwoordelijke visitekaartje dus de nogal unieke functietitel ‘melkveehouder/ commissaris’ heeft staan, vervulde afgelopen jaar commissariaten bij KPMG en FrieslandCampina. Vlak voor de jaarwisseling, per december 2024, kwam daar nog een topcommissariaat bij: Rabobank. Berendsen heeft daarmee een indrukwekkende portefeuille met belangwekkende commissariaten in ‘agri’, ‘food’ en ‘finance’, met als specialisatie ook nog eens complexe coöperatieve of partnerschapsomgevingen. Deze portefeuille levert haar – met ruime voorsprong op de rest van het peloton – een overtuigende nummer-1-notering op in de Next50. Sterker: met deze portefeuille zien we Berendsen vermoedelijk niet meer terug in een volgende editie van de Next50, maar promoveert ze zo goed als zeker, met het nodige wapengekletter, naar de Top-100 Commissarissen, de ranglijst van invloedrijkste commissarissen van Nederland. Ook daar zal ze dan overigens terugkeren als ‘herintreder’; in 2022 stond Berendsen in die lijst al een keer op een bescheiden 93ste plaats.

Gebalanceerde top-10
Met de terugkeer van Berendsen in de Next50 staat er na jaren weer een vrouw bovenaan de ranking (in 2020 was dat Laetitia Griffith). Reden tot een uitbundig feest is dat overigens niet. Wat opvalt aan de nieuwe lijst is namelijk dat het aantal vrouwen in de Next50 is afgenomen. Stonden er vorig jaar – én het jaar ervoor – exact evenveel mannen als vrouwen in de top-50 (inderdaad: 25 om 25), dit jaar moeten we met lede ogen toezien dat de balans een paar jaar terug in de tijd is geschoten: de lijst telt dit jaar (slechts) 22 vrouwen en (maar liefst) 28 mannen. Schrale troost: het aantal vrouwen in de top-10 van de ranglijst nam wél toe: daar staan nu vijf vrouwen in (en dus ook vijf mannen); de afgelopen twee jaar waren dat er telkens drie. Een van die vrouwen in de top-10 is na Sandra Berendsen ook nog eens de hoogste nieuwe binnenkomer op de lijst: Fleur Rieter, nieuw in de raad van commissarissen van Coöperatie VGZ, staat op de zevende plaats.


Fleur Rieter: Risicomanager met maatschappelijke oriëntatie

‘Een pensioen opbouwen is een heel maatschappelijk onderwerp. Ik vind het belangrijk om pensioenen begrijpelijk te maken. Het hele stelsel is in transitie en ik vind het eervol en waardevol dat ik daar een actieve rol in kan vervullen.’ Een van de weinigen die alle ins en outs van het oude én het nieuwe stelsel kent is econometrist en actuaris Fleur Rieter (1969), de nummer zeven in de Next50. Rieter is al jarenlang co-voorzitter in de raad van bestuur van pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder MN, waar ze verantwoordelijk is voor het programmabureau voor de implementatie van de Wet toekomst pensioenen. Daarnaast geeft ze als cfro leiding aan de portefeuille financiën, risk & compliance. Over haar werk in de pensioensector zei ze eens: ‘Ik merk zelf dat de bandbreedte van uitdagingen onder de noemer pensioen zo gevarieerd is, dat je er met groot gemak en zonder ook maar één saaie dag te ervaren een hele loopbaan in kunt doorbrengen.’ Vorig jaar verbreedde ze evenwel haar horizon door in te stemmen met een positie in de raad van commissarissen van zorgverzekeraar Coöperatie VGZ. ‘Mijn eigen vakgebied is zeer interessant, maar ik wil ook graag in andere sectoren kijken’, zei ze ook al eens.

President-commissaris Ron Icke van VGZ zei bij haar aantreden, afgelopen oktober: ‘Met Fleur Rieter voegen we een derde vakvrouw toe aan onze raad. Onze toezichthoudende competenties op het gebied van risicomanagement zijn met haar toetreden uitstekend bemenst, waarbij Fleur als persoon met een maatschappelijke oriëntatie een natuurlijke verbinding heeft met de andere vijf leden van de raad van commissarissen.’ VGZ-ceo Marjo Vissers-Kuijpers was eveneens in haar nopjes met de komst van Rieter: ‘Met de komst van Fleur en de inbreng van haar kennis en ervaring weten wij ons de komende jaren gesterkt in de uitvoering van onze strategie en de verdere professionalisering van risicomanagement binnen onze organisatie.’



Laten we ons eens verder richten op de top-10. Dat is een interessant allegaartje van verschillende kwalificaties: ‘jong’, ‘oud’, ‘ervaren’, ‘relatief nieuw’, ‘corporate’, ‘maatschappelijk’, ‘sportief’ en ‘politiek’. Eerst een blik op de twee overgebleven ereplaatsen. De tweede plaats in de Next50 is weggelegd voor Annette Ottolini (zie kader hieronder), door haar relatief nieuwe functie als president-commissaris van facilitair dienstverlener Vebego scoort zij behoorlijk wat impactpunten. Daarmee stijgt ze van een 19de plaats vorig jaar, naar een mooie plek op het erepodium dit jaar.


Annette Ottolini: Stroomopwaarts de maas op richting het Rijnland

‘Nieuwsgierigheid, betrokkenheid, enthousiasme en doorzettingsvermogen vormen de basis voor mijn levensweg en loopbaan’, zei Annette Ottolini ooit in een interview. Ottolini (1958) is al tien jaar directeur van het in Rotterdam gevestigde Evides Waterbedrijf, het bedrijf dat 2,5 miljoen mensen in het zuidwesten van Nederland van drinkwater voorziet en industriewater verzorgt voor bedrijven. Als Evides-directeur pleitte Ottolini al eens voor een watertransitie in Nederland – waarbij veilig drinkwater gegarandeerd beschikbaar blijft voor iedereen. Als bestuurslid van goededoelenorganisatie Water for Life zet ze zich bovendien in voor schoon en veilig drinkwater wereldwijd.

Het hoofdkantoor van Evides staat aan de boorden van de Maas in Rotterdam. Een eind stroomopwaarts van diezelfde Maas is Ottolini sinds begin 2024 voorzitter van de raad van commissarissen bij het eigenzinnige Limburgse familiebedrijf Vebego Group; ‘de Verenigde Bedrijven Goedmakers’ leggen zich toe op schoonmaak, facility management, groenvoorziening en zorg. Haar nieuwe functie is de voornaamste reden voor de opmars van Ottolini in de Next50: van nummer 19 naar nummer 2. ‘Vebego draait om betekenisvol werk en is daarmee de perfecte match tussen maatschappelijke betekenis en zakelijke relevantie’, zei ze bij haar aantreden bij Vebego.

Over Vebego verscheen onlags het boek Rijnlands sjravele – waarin het bedrijf wordt geportretteerd als georganiseerd volgens het Rijnlands model, maar dan met een typisch Limburgs sausje (‘sjravele’ is Limburgs voor ‘langzaam en onzeker de weg zoeken’.) De medewerker staat in die visie altijd op de eerste plaats. Het lijkt goed te passen bij de idealistische Ottolini. ‘In mijn loopbaan heb ik mij laten inspireren door denkers als Manfred Kets de Vries, Deepak Chopra en Brené Brown. Hun inzichten en ideeën hebben mij nieuwe invalshoeken aangereikt om de constante puzzels die zich voordoen in het leven te begrijpen en op te lossen.’ Als scholier werd ze gegrepen door het gedachtegoed van feministische schrijvers als Anja Meulenbelt en Simone de Beauvoir. ‘Zij inspireerden me om mijn eigen pad te gaan en mij niet te laten belemmeren door de in de maatschappij geldende normen voor vrouwen en moeders.’



Vandaag inside
De nummer 3 in de ranglijst is iemand uit de categorie ‘oude rot in het vak’ (we spreken dit uiteraard met zeer veel respect uit): oud-Carlsberg-ceo Cees ’t Hart. Nadat ’t Hart in 2023 het historische brouwerijcomplex in Kopenhagen via de al even historische Olifantspoort definitief had verlaten, verzamelde hij een interessante portefeuille aan toezichthoudende functies. Hij is onder andere non-executive director bij de Amerikaanse voedingsmiddelengigant Mondelez International, bekend van merken als Milka, Oreo, Cadbury en Toblerone, en president-commissaris bij Randstad. Die laatste functie telt in onze telling het zwaarst mee, omdat Randstad in Nederland is gevestigd. Hij vulde zijn portefeuille afgelopen jaar aan met een post in de advisory council van het aan de weg timmerende consultancybedrijf Metyis. Daarnaast koos hij voor een aantal op het oog minder zware toezichthoudende rollen in de maatschappelijke sector, zoals bij goededoelenorganisatie SOS Kinderdorpen (voorzitter raad van toezicht). Mocht Cees ’t Hart zijn uitgebreide ervaring dit jaar nog eens inzetten in de rvc van een beursgenoteerde onderneming, dan kunnen we hem zomaar terugzien in de Top-100 Commissarissen.
Een andere interessante naam in de top-10 is die van bedrijfseconoom en voormalig ceo van Landal Green- Parks, Dirk Anbeek. De huidige commissaris van onder meer Roompot en Sligro zei afgelopen jaar – naar we aannemen na zeer lang nadenken – ‘ja’ tegen een van de meest bijzondere commissariaten van Nederland: die bij voetbalclub Ajax. Een commissariaat waar je maar net ‘zin’ in moet hebben, want de functie is in het verleden al vaak omgeven geweest met supportersgedoe, hoogoplopende emoties en spottende vermeldingen in tv-rubrieken als Vandaag Inside. De verwachtingen zijn hooggespannen, want zoals vertrekkend rvc-voorzitter Michael van Praag zijn nieuwe collega’s in de raad begroette: ‘Zij gaan helpen om Ajax naar nieuwe successen te leiden’. Met zijn benoeming in de Johan Cruijff Arena stijgt Anbeek met superstip van nummer 33 vorig jaar naar nummer 4 dit jaar – een positie waar Ajax het niet voor zou doen overigens.
Ook de nummer 5, Daniëlle Jansen Heijtmajer, heeft de vaart omhoog er goed in. Ze stijgt van plaats 14 naar 5. Dat heeft ze voornamelijk te danken aan haar toezichthoudende rol bij verzekeraar a.s.r., maar ze is ook commissaris bij Uber Payments, naast haar bestuurlijke rol als global director finance, shared services & enterprise risk management van FrieslandCampina.
In de top-10 vinden we nog enkele opvallende stijgers. De volgend jaar vertrekkende – en in sommige publicaties ‘omstreden’ genoemde – rector- magnificus van de TU Delft Tim van der Hagen, stijgt van plaats 13 naar 6, onder meer door zijn positie in de rvc van Gasunie. Ook Peter Bommel (ex-ceo Deloitte) stijgt (van nummer 17 naar nummer 8), vooral door zich nog meer te profileren als sportbestuurder. Bommel, zelf ooit fanatiek hockeyer, was al bestuurslid van het Fonds voor de Topsporter. Sinds afgelopen jaar is hij ook bestuurslid van het hoogste sportorgaan in Nederland, sportkoepel NOC-NSF.

Nieuwkomers en oud-politici
De Next50 telt dit jaar 17 nieuwkomers: 10 mannen en 7 vrouwen. Dat is aanzienlijk minder dan vorig jaar, toen we kennis konden maken met 30 nieuwkomers (16 mannen, 14 vrouwen). De hoogste nieuwe noteringen zijn reeds aangestipt (Berendsen met superstip op 1, Rieter op 7). De top- 3 van nieuwkomers wordt vervolmaakt door misschien wel een van de bekendste namen in de lijst: oud- PvdA-leider en oud-aspirant-premier van Nederland Diederik Samsom (zie kader hieronder). Hij zet zijn kennis over de energietransitie sinds 2024 onder meer in als voorzitter van de rvc van Gasunie.


Diederik Samsom: Gaat eigen green deal in de praktijk brengen

Hij was misschien voorbestemd om de nieuwe premier van Nederland te worden. Maar zover is het (nog) niet gekomen. Nu maakt hij vanuit ‘de politiek’ de overstap naar het bedrijfsleven én naar de ranglijstjes van Management Scope, te beginnen met een tiende plaats in de Next50.
Diederik Samsom werd als PvdA-leider (zijn campagneslogan: ‘Nieuwe energie’) bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 verslagen door de VVD onder leiding van Mark Rutte, maar trad wel toe tot het kabinet Rutte II. Samsom werd in 2016 vervangen door Lodewijk Asscher en vertrok daarna al vrij snel naar Brussel, waar hij als ‘kabinetschef’ eurocommissaris Frans Timmermans (en later diens opvolger Wopke Hoekstra) hielp met zijn Green Deal en waar hij zich ontwikkelde tot een van de belangrijkste pleitbezorgers voor versterking, vergroening en bescherming van de Europese industrie. ‘De 1,5 graad opwarming is inmiddels al gepasseerd’, zei Samsom onlangs in het blad van VNO-NCW. ‘Dus het wordt buitengewoon ingewikkeld om de wereld voor onze kinderen leefbaar te houden. Maar als we niets doen, wordt het meer dan ingewikkeld. Welke woorden je daaraan moet verbinden, is altijd een kwestie van smaak. Maar desastreus of rampzalig horen daar zeker bij.’

Inmiddels lijkt Samsom volledig de switch te maken naar het bedrijfsleven. ‘Ik heb iedereen jaren verteld hoe het moet, dus het is misschien wel eens tijd dat ik zelf ga meedoen’, zei hij daarover onlangs in het FD. De voormalige campagneleider van Greenpeace (wat hem in De Telegraaf de bijnaam ‘Greenpeace-drammer’ opleverde) is sinds vorig jaar voorzitter van de raad van commissarissen van een ‘fossiel bedrijf’: Gasunie.

Bij Gasunie gaat hij helpen zijn eigen Green Deal in de praktijk te brengen en het bedrijf uiterlijk in 2045 klimaatneutraal te krijgen. Samsom: ‘Het is niet meer dan normaal dat Gasunie de eigen activiteiten verduurzaamt, er wordt een hoop energie gebruikt bij het transporteren van gas. Maar waar je echt naartoe wilt is dat je schoon gas vervoert, waterstof of biogas. In Duitsland is een wet aangenomen die zegt dat het in 2045 is afgelopen met aardgas. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar dit is ook een gesprek dat bij ons in Groningen wordt gevoerd.’ Op de vraag of we Samsom nog eens terugzien in de politiek zei hij onlangs: ‘Voorlopig adviseer ik het bedrijfsleven. Dat heb ik tussen mijn Haagse en Brusselse periode ook gedaan. Naast mijn werk voor Gasunie help ik een aantal startups. Ik juich de terugkeer van Frans Timmermans naar de landelijke politiek van harte toe en ik steun hem waar nodig. Maar ik volg een ander pad.’



Over oud-politici gesproken: de zijinstromende oud-politicus als toezichthouder is een bekend fenomeen in deze ranglijst. Dit jaar staan er vier oud-politici in de lijst. Naast Samsom zijn dat oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan (vorig jaar 23ste, nu negende), oud-minister voor Medische Zorg Martin van Rijn (nieuw op nummer 28, vooral dankzij zijn nieuwe voorzittersrol bij DNB) en oud-staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (gezakt van nummer 20 naar nummer 36, een daling die vooral werd veroorzaakt omdat hij vertrok als toezichthouder van belegger Meesman). Lokale politici als de kleurrijke Hendrik Jan Biemond (ex-PvdA-raadslid in Amsterdam, nu als nieuw rvc-lid van De Nederlandsche Bank nieuw op 42, zie kader hieronder) laten we hier maar even buiten beschouwing.


Hendrik Jan Biemond: Kleurrijke alleskunner in rvc van DNB

Hij is misschien wel een van de kleurrijkste personen in de Next50: Hendrik Jan Biemond, de nieuwe commissaris van De Nederlandsche Bank (DNB). ‘Hij kan alles zijn, behalve mainstream’, luidde onlangs nog de conclusie van een artikel over hem in het FD. In het verleden was Biemond onder meer officier van justitie, advocaat (bij Allen & Overy, tegenwoordig A&O Shearman, een van de kennispartners van Management Scope) en gemeenteraadslid namens de PvdA in zijn woonplaats Amsterdam. Momenteel is hij onder meer raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en lid van de raad van toezicht van het Holland Festival (Biemond staat bekend als groot kunstliefhebber). Biemond wordt gerekend tot een van Neerlands meest vooraanstaande specialisten in corporate strafrecht. Als officier van justitie vervolgde hij ooit de Ahold-top wegens een omvangrijke fraudezaak. Als ‘huisadvocaat’ van supermarktconcern Jumbo stond hij onder meer de ‘gevallen’ Jumbo-topman Frits van Eerd bij. Een paar jaar geleden liet hij zich plots in stilte uitschrijven als advocaat en droeg hij de verdediging van Van Eerd over aan een collega.

De afgelopen jaren wist Biemond op andere manieren in de pers te komen. Als raadslid wekte hij beroering door te poseren in een gekleurde boerka bij de Pride Amsterdam. Het is een protest tegen het ‘boerkaverbod’. ‘Ik heb niets met de boerka’, benadrukte Biemond toen. ‘Maar ik ben nog meer tegen het boerkaverbod.’

In de rvc van DNB neemt Biemond sinds enige maanden de plaats in van Marry de Gaay Fortman. De kersverse rvc-voorzitter Martin van Rijn (zelf ook nieuw bij DNB en in de Next50, nummer 28) zei bij zijn aantreden: ‘Met groot genoegen heet ik Hendrik Jan Biemond welkom. Met zijn komst blijft de juridische deskundigheid binnen de rvc sterk vertegenwoordigd. Hendrik Jan Biemond brengt daarbij veel kennis en ervaring binnen de financiële sector mee. Als advocaat en partner bij Allen & Overy heeft hij onder andere grote financiële instellingen bijgestaan op het gebied van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en gedragstoezicht.’



Een melkwitte lijst
De afgelopen jaren werd de Next50 aangevoerd door wat we enigszins beschroomd omschrijven als ‘divers’, ‘kleurrijk’ of ‘multicultureel’ talent. Vorig jaar was KPMG-commissaris Kuldip Singh de lijstaanvoerder. In 2020 was het de al genoemde Laetitia Griffith. Singh is inmiddels doorgestoten naar de bovenste regionen van de Top-100 Commissarissen (12de plaats); Griffith staat in de lijst op een steady 43ste plaats. De multiculturele eer wordt in de Next50 dit jaar hooggehouden door Artie Debidien, opgegroeid in het Westland en afkomstig uit een Hindoestaanse familie: vorig jaar op nummer 30, dit jaar op 20. Zij is de enige die momenteel voor de broodnodige kleur zorgt in de verder melkwitte lijst.
Ook van buitenlandse smaken is in de lijst geen sprake meer. Vorig jaar zorgde de Duits-Finse Essimari Kairisto met een tweede plaats voor nog wat internationalisering. Maar haar vinden we (eveneens) terug in de Top- 100 Commissarissen (op nummer 22). De tweede ‘toezichtmigrant’ van het voorgaande jaar, de Vlaamse Lieve Declercq, is via een achterdeur uit de ranglijst verdwenen, haar toezichts- portefeuille vertoont al iets te lang te weinig beweging. Daarmee lijkt een mogelijk voorzichtige trend om toezichthoudend talent ook in het buitenland te zoeken, in de knop gebroken.

Waar zijn de millennials en genz?
Ook als we kijken naar ‘diversiteit in leeftijd’, zit er niet buitengewoon veel schot in de top-50. De generatie uit de jaren ’60 en ’70 deelt net als in voorgaande jaren nog altijd de lakens uit. Met name de sixties zijn goed vertegenwoordigd: 27 van de toezichthouders op de lijst zijn geboren in de jaren ’60; 13 stammen uit de jaren ’70. Ook zijn er nog altijd acht toezichthouders uit de fifties actief. Onder de slogan ‘je bent nooit te oud om als “next” gezien te worden’, is de nestor in de lijst de in 1954 geboren Bernard Fortuyn (lang lid van de rvb van Siemens Nederland); de voorzitter van de rvc van GasTerra staat op een eervolle 39ste plaats.
De jongste in de lijst van dit jaar is exact één jaar ouder dan de jongste in de lijst van vorig jaar. En dat heeft er alles mee te maken dat de in 1983 geboren Marijke Folkers-In ’t Hout net als vorig jaar de benjamin in de Next50 is (vorig jaar op nummer 47, dit keer nummer 46). Naast Folkers-In ’t Hout is slechts één andere toezichthouder uit de jaren ’80 opgenomen in de lijst, de uit 1982 stammende Nils den Besten, melkveehouder te Brandwijk (Zuid-Holland) en lid van de rvc van FrieslandCampina. Conclusie: net als vorig jaar is het nog altijd wachten op de neue Niederländische Welle, ofwel de talentvolle millennials en leden van GenZ.

Ceo’s in opmars
De top-50 bevat overigens wel degelijk een aantal interessante ‘nieuwe’ namen. De op één na oudste persoon in de lijst, de in 1955 geboren Piet Veenema, maakt zijn entree met een 21ste plaats. Veenema, die jarenlang ceo was van industrieel toeleverancier Kendrion, is een van de grootheden uit de Nederlandse maakindustrie. ‘Ik vind het maakproces reuzespannend’, zei hij eens in een interview. ‘Vanuit het niets bedenken ingenieurs de meest bijzondere dingen. Die worden uitgewerkt tot prototypes en dan twee jaar later tot producten, door mannen in witte pakken. Als dat proces is afgerond en je hebt het product in handen, geeft dat een kick.’ Sinds vorig jaar zet hij zijn ervaring in de maakindustrie ook nog in met een commissariaat bij maakbedrijf Hydratec, dat vorig jaar als belangrijke overnameprooi werd gezien van Ten Cate. Hij was al actief als commissaris van industrieel toeleverancier Aalberts.
Een plaatsje lager (nummer 22) dan Veenema vinden we Birgit Otto, voormalig operationeel directeur van Schiphol en ex-interim-coo van Pro- Rail. Zij zit sinds vorig jaar in de rvc van luchtvaartmaatschappij Transavia en zat al in de rvc van Royal FloraHolland en IHC Merwede Holland. Nog een andere interessante binnenkomer: econometrist Else Bos op nummer 24 (lees ook dit interview met Else Bos: ‘Ruimte voor een echte dialoog is de basis van de adviesrol’), die als nieuwe financiële ster aan het firmament aan de slag ging bij Van Lanschot Kempen.
Ook interessant is de opmars van de (voormalige) ceo’s. Marc van Gelder, oud-ceo van Mediq, komt binnen op nummer 30 dankzij onder meer een commissariaat bij bouwbedrijf Heijmans. Taco de Haan, tot vorig jaar ceo van Stork, staat op nummer 48, vooral dankzij een benoeming tot rvc-lid van advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. Ingrid Faber, ceo van familiebedrijf Faber Groep, komt de lijst op nummer 40 binnen dankzij een nieuw commissariaat (voorzitter) bij Gulpener Bierbrouwerij. Faber was al commissaris van bouwonderneming Dura Vermeer en verpakkingsbedrijf Paardekooper.

Kruidenieren
Hoe zit het met de doorstroming van ‘talent’ naar de Top-100 commissarissen? Negen toezichthouders uit de Next50 van vorig jaar zijn gepromoveerd naar de Top-100 Commissarissen. Het zijn de al eerder genoemde Kuldip Singh (12de in de Top-100 Commissarissen) en Essimari Kairisto (nummer 22). En daarnaast: Kim Smit (nummer 31), Resi Becker (nummer 70), Marga de Jager (nummer 73), Lard Friese (nummer 85), William Bontes (nummer 91), Peter de Wit (nummer 94) en Theo Brink (nummer 97).
Dat brengt ons bij het wensenlijstje voor de volgende editie van de Next50. Dat laat zich eigenlijk het best omschrijven met de aloude kruideniersvraag ‘mag het een onsje meer zijn?’ Mogen we weer iets meer vrouwen in toezichthoudende rollen? Mogen we ietsjes meer kleur? En mag het ietsjes jonger?

Deze analyse van de Next50 was gepubliceerd in Management Scope 03 2025.

facebook