Ad van Wijk treedt terug als adviseur Eneco door berichtgeving FD

Ad van Wijk treedt terug als adviseur Eneco door berichtgeving FD

05-10-2009 Ad van Wijk, de voormalige bestuursvoorzitter van het in juni failliet gegane duurzame energiebedrijf Econcern, treedt terug als adviseur van Eneco. Van Wijk stelt dat de berichtgeving in het Financieele Dagblad zijn inspanningen voor Eneco ondergraaft. Dat meldt het Financeele Dagblad (FD).

Het FD meldde drie weken geleden op basis van interne documenten en interviews met betrokkenen dat Econcern had geknoeid met de cijfers. Zo werd, ondanks waarschuwingen van de bedrijfscontroller dat de overeenkomst nog niet was ondertekend, in de cijfers over het derde kwartaal van 2008 op last van de toenmalige bestuurders Ad van Wijk en Kees van der Leun een overeenkomst met de provincie Noord-Holland opgenomen.

Wantrouwen
De controller waarschuwde volgens het FD via e-mail zijn bestuurders dat dit in strijd was met de richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaggeving. De gang van zaken leidde tot veel wantrouwen bij de banken en aandeelhouders van Econcern.

Winst wordt verlies
Verder bleek dat de verslaggeving van Econcern over 2007 en 2008 'te agressief' is geweest.  De cijfers over 2007 en 2008 moesten neerwaarts worden bijgesteld. De werkelijke winst in 2007 bleek 35 miljoen euro lager uit te vallen dan in de gedeponeerde jaarrekening staat vermeld. De niet-gepubliceerde winstcijfers over 2008 komen na herberekening uit op een verlies van 237 miljoeln euro in plaats van de geprognosticeerde winst van 130 miljoen euro.

Managementcontract
Na het faillissement van Econcern trad Ad van Wijk bij Eneco in dienst als adviseur op een managementcontract. Dat contract heeft hij nu dus volgens het FD ingeleverd.

Lees ook:
> Biografie Ad van Wijk
> 'Econcern zal op termijn beursgang maken'
> Econcern krijgt overbruggingskrediet
> Eneco heeft voorkeur private equity overname
> Jaarverslag: welke informatie zoekt de lezer?

Bron: het Financieele Daglbad

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook