Ajax draagt Alex Kroes voor als algemeen directeur

Ajax draagt Alex Kroes voor als algemeen directeur

04-08-2023 Ajax heeft bekendgemaakt Alex Kroes voor te dragen als nieuwe algemeen directeur en directievoorzitter. Hij is de beoogd opvolger van Edwin van der Sar, die zijn taken per 1 juni 2023 aan zijn collega-directieleden heeft overgedragen.

Alex Kroes studeerde bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en richtte Sports Entertainment Group op, een groot internationaal opererend kantoor van zaakwaarnemers, met name in het voetbal maar ook in andere sporten. Van 2019 tot 2022 was hij actief als aandeelhouder en bestuurslid van Go Ahead Eagles en sinds december 2022 is hij directeur international football strategy bij AZ. 

Wegens een non-concurrentiebeding van een jaar dat hij momenteel heeft bij AZ, is er nog geen datum voor benoeming. Over het non-concurrentiebeding vindt momenteel nog onderzoek plaats, afhankelijk van de uitkomst daarvan kan dat maanden of een jaar duren. Zodra de datum voor benoeming wordt vastgesteld zal de raad van commissarissen een buitengewone aandeelhoudersvergadering uitschrijven. Tot die tijd worden de taken van de algemeen directeur waargenomen blijven door de zittende directie.

Alex Kroes heeft als speler vanaf zijn negende tot zijn negentiende jaar de jeugdopleiding van Ajax doorlopen. Ook is hij inmiddels meer dan dertig jaar lid van de vereniging Ajax en is nog steeds actief als voetballer bij de zaterdagafdeling van Ajax, in het vijfde elftal.

President-commissaris Pier Eringa: "Wij zijn blij dat we met Alex Kroes een kandidaat gevonden hebben die deze belangrijke functie graag wil bekleden en bovendien aan het profiel voldoet om deze rol in te kunnen vullen. We zitten nog in een proces om te kijken wanneer hij zou kunnen beginnen, maar de eerste belangrijke stappen zijn gezet. Wij komen uiteraard met een update zodra er meer over te melden valt."

Alex Kroes: "Ik ben zeer verheugd en bovendien trots dat de club mij voor deze functie heeft benaderd. Voor mij is het hier allemaal in de jeugd begonnen en ben als speler van de zaterdagafdeling nu nog altijd aan Ajax verbonden. Wat dat betreft breekt er straks een nieuwe fase aan in Amsterdam, daar heb ik enorm veel zin in. Ik heb nog een verantwoordelijkheid bij AZ en die zal ik de komende tijd ook nemen. Ik ben AZ dankbaar voor de kansen en mooie tijd die ik heb gehad."

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook