Nieuwe nummer 1 voor Top-100 Corporate Vrouwen

Nieuwe nummer 1 voor Top-100 Corporate Vrouwen

19-06-2019 Management Scope publiceert vandaag de jaarlijkse Top-100 Corporate Vrouwen, de ranglijst met daarin de meest invloedrijke vrouwelijke bestuurders en commissarissen in Nederland. Petri Hofsté, die de lijst aanvoerde van 2016 tot en met 2018, wordt opgevolgd door Annet Aris.

In de printeditie (publicatiedatum 20 juni 2019) van de Top-100 Corporate Vrouwen is een storende fout geslopen waardoor Miriam van Dongen per abuis op plaats 43 is beland. In de online versie van deze ranking is deze fout hersteld waardoor Miriam van Dongen op plaats 21 is gekomen en de in print gepubliceerde nummers 21 tot en met 42 allen één positie dalen. Hiervoor onze excuses.

Annet Aris bekroont met deze plaats haar indrukwekkende opmars van de afgelopen jaren. Stond ze in 2017 nog op plek 9, in 2018 steeg ze naar plek 2 dankzij een nieuw commissariaat bij Randstad. Nu dus claimt ze de toppositie. Een nieuw commissariaat bij Rabobank, vanaf 2019, gaf de doorslag.

Opvallendste trend op basis van de volledige lijst: vrouwelijke commissarissen nemen deze functie er steeds vaker bij naast een managementfunctie: die van ceo, cfo of chro bijvoorbeeld. Daarmee verbreedt het aantal manieren waarop vrouwen tot de hoogste bestuursniveaus doordringen.

De eerste generatie vrouwen die in het bedrijfsleven de boardroom bereikte, deed dat meestal via een functie in de politiek, met Neelie Kroes als voorbeeld. Later volgde de vrouwelijke beroepscommissaris, en ook de commissaris uit consultancy of wetenschappelijke hoek – zoals ook Annet Aris. Aris is affiliate professor aan business school INSEAD, en werkte bijna twee decennia voor adviesbureau McKinsey. Ze richt zich, ook als commissaris, vooral op digitalisering en disruptie.

Nu dus treedt ook de besturende topvrouw naar voor als commissaris. Dat deze route ontstaat, is niet vreemd. Mannen doen het al langer: zo is Feike Sybesma naast ceo van life sciencesbedrijf DSM ook commissaris van voedingsconcern Unilever.  Bovendien: in tegenstellig tot in de raden van commissarissen, waar vrouwen aan een opmars bezig zijn, zijn vrouwen nog steeds zeldzaam in de hoogste bestuurslagen van de grootste Nederlandse bedrijven. Mits ze daar excellent presteren, komen ze al snel ook als toezichthouder in the picture.
De top-drie wordt vervolledigd door Annemiek Fentener van Vlissingen.

Voor meer trends en cijfers: de volledige Management Scope top-100 Corporate Vrouwen, en bijhorende artikelen, zijn hier te vinden.

Interview met Annet Aris

Annet Aris vindt diversiteit een groot goed, mits er op de juiste criteria geselecteerd wordt

Annet Aris vindt diversiteit een groot goed, mits er op de juiste criteria geselecteerd wordt

14-03-2019 Er is geen uitspraak die beter bij de tijdgeest past dan ‘verandering is de enige constante’. Verandert de board wel voldoende mee, en moeten we bijvoorbeeld niet meer inzetten op diversiteit en inclusie? Annet Aris denkt als in digitale zaken gespecialiseerd commissaris wel vaker na over vernieuwing in de board: ‘Ik ben voor diversiteit, zolang bedrijven op de juiste criteria blijven selecteren.’

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook