Top-100 Corporate Vrouwen nummer 1: Annet Aris

Top-100 Corporate Vrouwen nummer 1: Annet Aris

19-06-2019 Annet Aris is de nieuwe nummer 1 in de Management Scope Top-100 Corporate Vrouwen. Zij stond vorig jaar op nummer 2, en wisselt nu van plaats met Petri Hofsté.

Het gaat in de Top-100 Corporate Vrouwen om de invloedrijkste vrouwen en niet om de machtigste vrouwen. Dat is maar goed ook, want Annet Aris (1958) heeft niets met macht, wel met invloed. Daarbij neemt ze genoegen met de achtergrond, iets wat terugkomt in al haar loopbaankeuzes. Na haar studie cultuurtechniek aan Wageningen University begint ze als adviseur bij McKinsey. Ze werkt er 18 jaar, waarvan de laatste negen jaar als partner. In 2003 stapt ze over naar businessschool Insead in het Franse Fontainebleau (waar ze in 1986 zelf haar MBA haalde). Ze is er senior affiliate professor of strategy, gespecialiseerd in digitale transformatie. In de loop der jaren bouwt ze een internationale portefeuille commissariaten op. Momenteel houdt ze toezicht bij chipmachinefabrikant ASML, Rabobank, uitzendkolos Randstad en de Duitse heftruckfabrikant Jungheinrich. Ook is ze voorzitter van de programmacommissie van D66.

Aris hoeft dus niet zelf manager, ceo of politica te zijn, als ze maar dicht genoeg bij het vuur zit om impact te kunnen hebben. In een persoonlijk interview in Het Financieele Dagblad – ze had lange tijd een wekelijkse column in die krant – zei ze: ‘Ik vind het ontzettend fijn als ik iemand een zetje kan geven, of een inzicht. Of het nu een student is, bij D66 waar ik help bij het partijprogramma, een bedrijf waar ik toezicht houd of gewoon een vriend of familielid.’ Aris heeft ook een eigen visie op diversiteit. Tijdens een interview in dit magazine kreeg ze de vraag of banken ook kunstenaars en filosofen zouden moeten aannemen, in plaats van alleen bedrijfskundigen of econometristen. Haar antwoord: ‘Een zekere diversiteit aan “andersdenkenden” kan je voor bepaalde blinde vlekken behoeden. De vraag is wel hoe je ontkomt aan het zogeheten Cassandra-effect – vernoemd naar de Trojaanse prinses uit de Griekse mythologie die weliswaar de toekomst kon voorspellen, maar vanwege een vervloeking door de god Apollo door niemand werd geloofd.’ Dat is typisch Annet Aris: erudiet, to the point, net even anders denkend dan de rest.

> Bekijk hier de volledige Top-100 Corporate Vrouwen.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook