Elinor Ostrom wint Nobelprijs Economie

Elinor Ostrom wint Nobelprijs Economie

13-10-2009 De Amerikaanse professor Elinor Ostrom heeft als eerste vrouw een Nobelprijs voor de economie gewonnen. Zij deelt de prijs met een andere Amerikaan, Oliver Williamson.

Beide wetenschappers deden onderzoek naar economische besturen. Oliver Williamson verdient zijn Nobelprijs door zijn onderzoek naar de grens van het economische bestuur en wat bedrijven kunnen bijdragen aan de samenleving. Hij doceert op Berkeley University.

Omgang met ecosystemen
Het onderzoek van Elinor Ostrom besteedt aandacht aan de omgang van samenlevingen met ecosystemen. Zij kwam tot de conclusie dat veel maatschappijen een manier van omgang weten te creeëren waarbij voorkomen wordt dat voorraden uitgeput raken. Hierbij legde zij er nadruk op dat het politieke bestuur hierbij niet altijd even effectief is, het organiserend vermogen vanuit de samenleving zelf is soms veel effectiever.
Geen econome
Elinor Ostrom is hoogleraar aan de Universiteit van Indiana. Opmerkelijk genoeg heeft zij geen economie gestudeerd, maar Politieke Wetenschappen. Zij promoveerde ook in deze discipline. Haar onderzoek naar ecosystemen is echter zeer relevant voor de economie, zodat het te begrijpen is dat ze de Nobelprijs voor deze discipline ontvangt.

Lees ook:
- Nederland kan nog veel leren van de USA
- Vrouwen kan je vertrouwen
- Nobelprijs: Phelps heeft nog veel uit te leggen
- Het geheim achter de Nobelprijs

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook