Spaargeld stroomt weg bij Fortis
27-09-2008 Fortis moet extra geld ophalen door meer bedrijfsonderdelen te verkopen. De Belgisch-Nederlandse verzekeraar wol op deze manier tot tien miljard euro ophalen. Vrijdag 26 september kondigde het concern een bestuurswissel aan. Filip Dierckx neemt met onmiddellijke ingang de taken van interim-topman Herman Verwilst over.
De aandeelhouders moeten nog stemmen over de benoeming van de door de raad van bestuur van Fortis voorgedragen Filip Dierckx. De 52-jarige Dierckx was al bestuursvoorzitter van bedrijfsonderdeel Fortis Bank.
Herman Verwilst leidde Fortis sinds het aftreden van Jean-Paul Votron, in juli dit jaar. Vlak voor Votron opstapte, had Fortis ingrijpende maatregelen aangekondingd om zijn kapitaalpositie te versterken. Deze mededeling verraste de beleggers.
Nog steeds onduidelijk hoe overname ABN Amro wordt betaald
Fortis wil met de verkoop van onderdelen de financiering van de overname van een deel van ABN Amro afronden. Fortis maakte met de verkoop een knieval oor de beleggers. Die zijn ongerust doordat het concern nog steeds niet duidelijk heeft gemaakt hoe de overname wordt betaald. Met de verkoop zet Fortis meer onderdelen in de etalage dan aanvankelijk was gepland. Afgelopen zomer nog kondigde Fortis aan voor slechts twee miljard euro aan onderdelen en vastgoed af te stoten.
Aandeel Fortis daalde met ruim 20 procent
Op de Amsterdamse beurs viel de aankondiging van de verkoop van meer bedrijfsonderdelen niet in goede aarde. Het aandeel daalde afgelopen vrijdag met ruim 20 procent. Onbekend is nog wleke onderdelen van Fortis in de uitverkoop gaan. In elk geval stoot de bank-verzekeraar ook activiteiten op de thuismarkt in de Benelux af. Daarnaast wil Fortis gebouwen verkopen om ze vervolgens terug te huren. Dit levert kasgeld op.
Noodkrediet bij Rabobank
Volgens geruchten in de financiële wereld zou Fortis extra geld moeten ophalen bij beleggers en zou het concern een noodkrediet hebben opgevraagd bij de Rabobank. Fortis ontkent dit echter. Volgens Herman Verwilst is Fortis doelwit van speculanten die met valse geruchten de bank-verzekeraar in diskrediet willen brengen. Herman Verwilst: "Laat er geen twijfel over bestaan, Fortis gaat niet failliet!"
Voor vijf miljard euro spaargeld van rekeningen gehaald
Ondertussen keren klanten die het niet vertrouwen Fortis de rug toe. Dit jaar is al drie procent overgestapt naar een andere bank. En er is voor vijf miljard euro aan spaargeld van de rekeningen gehaald. Fortis vindt dat de "geringe" afname van het aantaal rekeninghouders juist aantoont dat klanten loyaal blijven.
Lees ook:
> Biografie Filip Dierckx
> Biografie Herman Verwilst
> Biografie Jean Paul Votron
> Fortis zet vaart achter desinvesteringen
Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.
Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.