Frans Cremers is de machtigste commissaris 2012

Frans Cremers is de machtigste commissaris 2012

19-12-2011 In de top-100 Machtigste Commissarissen 2012 van Management Scope staat voor het eerst een CFO op de eerste plaats: Frans Cremers, oud-CFO van VNU. De hoogste nieuwe binnenkomer in de top-100 is een vrouw en de jongste commissaris is 39 jaar.

Dit is de zesde keer dat Management Scope de lijst met machtigste commissarissen publiceert. Voor het eerst staat er geen oud-CEO, maar een voormalige CFO boven aan. De financiële expertise is blijkbaar voor raden van commissarissen op dit moment van economische tegenspoed belangrijker dan de generalistische blik van voormalige topmannen.
Frans Cremers was acht jaar lang de financiële topman van VNU. Sinds 2005 is hij beroepscommissaris met posities bij Fugro (voorzitter), Vopak, SBM Offshore en Schiphol.

De hoogste nieuwe binnenkomer op de lijst is Margot Scheltema op nummer 9. Zij was tot 2008 CFO bij Shell en sindsdien ook beroepscommissaris. Zij houdt toezicht bij onder meer ASR, Schiphol, TNT Express, Triodos en het Rijksmuseum. Ook is zij lid van de Audit Commissie van het ABP.
Het aantal vrouwen in raden van commissarissen is het afgelopen jaar voor het eerst substantieel toegenomen. Zestien procent van de top-100 is een vrouw. De afgelopen jaren schommelde dat percentage rond de tien.
De gemiddelde leeftijd van de toezichthouders in de lijst is 63. Het gemiddelde schommelt al jaren rond die leeftijd. De jongste commissaris in de top-100 is Jaap van Wiechen.
De directeur van investeringsmaatschappij HAL is 39 jaar en staat op de 85e plaats. Hij is commissaris bij onder meer Boskalis, FD Mediagroep en Nationale Borgmaatschappij.

Top 10:
1 Frans Cremers
2 Peter Elverding
3 Antony Burgmans
4 Jeroen van der Veer
5 Rob Routs
6 Kees van Lede
7 Piet Klaver
8 Kees Storm
9 Margot Scheltema
10 Tom de Swaan

Lees verder:
> Top-100 Machtigste Commissarissen 2012
> Interview met Frans Cremers: 'Bonussen kunnen beter worden afgeschaft'
> Interview met Margot Scheltema: Commissarissen moeten tonen dat ze beter willen worden

 

 

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook