CEO Frans van Houten: ontslagen Philips onvermijdelijk

CEO Frans van Houten: ontslagen Philips onvermijdelijk

18-10-2011 Het saneringsplan van Philips, waarbij 1.400 banen in Nederland verdwijnen, is onvermijdelijk in de wedloop met veel slankere concurrenten zoals het Koreaanse Samsung.

Dat zei Philips topman Frans van Houten maandag in een toelichting op de kostenbesparingsplannen tegenover het Financieele Dagblad (FD).

Ontslagen onvermijdelijk
Ook andere Aziatische multinationals zijn veel minder topzwaar. 'Zelfs na deze ingreep zijn we qua overhead zeker niet van wereldklasse. Dit had sowieso gemoeten', aldus Van Houten tegen de krant.

Ondersteunende functies
De meeste ontslagen vallen bij ondersteunende divisies als personeelszaken, IT en facilitaire diensten, meldt Van Houten. Marketing en salesafdelingen blijven buiten schot.

1.400 banen
Philips wil hiermee 60 procent van de beoogde 800 miljoen euro aan kosten besparen. In totaal schrapt het elektronicabedrijf 4.500 banen, waarvan 1.400 in Nederland.

Hoofdkantoren Philips
De grootste klappen gaan vallen op de hoofdkantoren in Amsterdam en Eindhoven, waar de meeste ondersteunende functies zijn ondergebracht.

Europese crisis
'Ik wil niet de link leggen naar de Europese crisis als reden om dit te doen. We zijn gewoon te bureaucratisch', aldus Van Houten van Philips.

Lees ook:
> CV Frans van Houten
> Frans van Houten zet mes in overheadkosten Philips
> Philips CEO Van Houten mikt op omzetgroei tot 6% in 2013
> Frans van Houten volgt Kleisterlee op als nieuwe topman Philips
> Bestuur Philips

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook