Gerrit Zalm:

Gerrit Zalm:

17-01-2012 Gerrit Zalm was tijdens de nieuwjaarsreceptie van ABN Amro duidelijk. De staatsbank zal haar verantwoordelijkheid nemen en de kredietverlening uitbreiden. Daarmee houdt ABN Amro een andere koers aan dan menig andere financiële instelling.

Volgens Zalm is bijvoorbeeld een aantal Duitse en Franse banken geenszins van plan om additioneel kapitaal aan te trekken om überhaupt meer krediet te kunnen verlenen en blijven voldoen aan de eisen van Europese bankautoriteit (EBA). Balansverkorting is bij die banken het thema. Volgens Zalm is dat een gevaarlijk scenario. Als meerdere banken deze strategie volgen dan is de kans op een 'credit crunch' aanwezig en dreigt een nieuwe financiële crisis.

Het ABN Amro van Gerrit Zalm heeft haar balans echter al op orde. In de eerste weken van 2012 is de bank er al in geslaagd om tegen gunstige tarieven een tweetal leningen ter waarde van € 4 miljard af te sluiten. Daarmee heeft ABN Amro de funding voor 2012 al zo goed als op orde.

In zijn nieuwjaarsspeech was Zalm gematigd optimistisch over de economie. Hij voorziet in het meest gunstige geval een herstel in het tweede deel van dit jaar. Het onder controle krijgen van de Europese schuldencrisis is daarbij van belang. Het door Frankrijk verliezen van de Triple A rating ziet Zalm als voordeel. Frankrijk hield lange tijd een verhoging van het Europese noodfonds tegen om haar rating niet te verliezen. Dat probleem is nu van tafel.

Lees ook
> cv Gerrit Zalm, CEO ABN Amro
> bestuurders en commissarissen ABN Amro
> cv Hessel Lindenbergh, voorzitter RvC ABN Amro
> Zalm: ABN Amro geïnteresseerd in overnames
> Interview met Gerrit Zalm

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook