Onduidelijkheid over bonus Gerrit Zalm

Onduidelijkheid over bonus Gerrit Zalm

29-09-2009 De Tweede Kamer wil duidelijkheid over de overeenkomst van de bonusregeling tussen minister van Financiën Wouter Bos en topman Gerrit Zalm van ABN Amro. De bonus van Zalm kan oplopen tot 1,5 miljoen euro en dat is vier keer zo veel als de Tweede Kamer dacht.

Gerrit Zalm krijgt de bonus als het hem lukt om ABN Amro en Fortis te laten fuseren en de fusiebank met winst te verkopen.

Jaarlijkse bonus

De Tweede Kamer wist dat de maximale bonus 375.000 euro is, maar had niet begrepen van Wouter Bos dat het hier om een jaarlijkse bonus gaat. Veel Kamerleden dachten dat Gerrit Zalm een eenmalige bonus zou krijgen. Volgens het ministerie van Financiën worden dit soort bonussen altijd per jaar berekend en geldt er een maximum van vier jaar.

Fortis Verzekeringen
Er heerst ook onduidelijkheid in de Tweede Kamer over het feit wanneer Zalm de bonus zou ontvangen. De Kamerleden gingen er vanuit dat Zalm eerst het resultaat van de fusie moet verkopen voor meer dan het geïnvesteerde bedrag. Maar omdat Fortis Verzekeringen niet onder de bevoegdheid van Zalm valt, worden de investeringen daarvan achterwege gelaten met de uitkering van de bonus.

Verkoop fusiebank
Zalm komt in aanmerking voor de bonus als hij de fusiebank voor 13,9 miljard euro weet te verkopen. Het ministerie van Financiën heeft echter al 23,3 miljard euro in ABN Amro, Fortis Bank en Fortis Verzekeringen gestopt.

Lees ook:
> Alternatief ABN en Fortis: verkoop Commercial Banking Fortis
> Neelie Kroes geeft geen uitstel aan ABN Amro
> Fortis en ABN: voorlopig geen fusie
> ABN Amro krijgt 2,5 miljard staatssteun
> Verkoop ABN Amro fors hoger dan aankoop

Bron: Het Financieele Dagblad

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook